Cum obţii practic o baie la modă

0
123RF
123RF
Dragă cititorule,
Fie că vrem sau nu să recunoaştem, în baie petrecem din ce în ce mai mult timp. Aceasta deoarece suntem tot mai atenţi la aspectul nostru general, la igiena personală şi fiindcă după o zi obositoare la serviciu o baie bună te relaxează şi te face să uiţi de toate problemele. Cum amenajezi practic o cameră de baie plăcută şi în acord cu tendinţele în domeniu? Îţi oferim noi câteva sfaturi de folos!
 
Cât loc este suficient?
La prima vedere, întotdeauna parcă ar fi nevoie de mai mult spaţiu în baie, dar dacă te gândeşti mai bine şi organizezi practic obiectele sanitare, un dulăpior, o oglindă bine plasată, poţi obţine o cameră plăcută chiar dacă măsoară doar câţiva metri pătraşi. Dacă eşti în faza de construcţie a unei case, încă poţi să stabileşti unde vrei să fie amplasate obiectele sanitare, lucru care nu se întâmplă în cazul unei locuinţe vechi, fie ea la curte sau la bloc, când din cauza amplasării conductelor de alimentare cu apă şi canalizare opţiunile sunt foarte reduse. Desigur, poţi să muţi un vas de toaletă mai spre colţul camerei de baie, pentru a face loc în centrul acesteia, fiindcă racordarea la canalizare se face şi prin elemente flexibile sau chiar pliabile. Tot pentru spaţiu suplimentar o variantă frecvent adoptată constă în schimbarea căzii de baie cu o cabină de duş, situaţie când îşi face loc şi o maşină de spălat, un dulap, un uscător de rufe.
Spaţii de depozitare
Să nu uităm însă că există locuri pe care nu le băgăm în seamă, dar unde ar sta foarte bine nişte dulapuri, de exemplu deasupra vasului de toaletă, sub chiuvetă, după uşă, deasupra chiuvetei sau a oglinzii. În aceste locuri se încadrează de obicei piese făcute pe comandă, dar găseşti şi unele care să se potrivească la cotele respective în magazine, doar să măsori cu mare atenţie înainte de a cumpăra sau comanda. Şi nu te gândi doar la dulapuri masive, bătrânicioase, ci la unele moderne în culori deschise, luminoase sau chiar intense, simple sau cu finisaj care să imite diverse texturi, cu oglinzi cât mai mari, unele chiar cu spoturi ori LED-uri, poate chiar poliţe libere. Există şi sisteme de depozitare ingenioase, cum ar fi cuierele care se agaţă de uşa dulapului sau de cea prin care se face accesul în baie şi care se fixează foarte simplu, fără alte intervenţii. Cuierul se sprijină doar pe latura superioară a uşii.
Pe lângă culorile folosite la zugrăveală şi mobilier, foarte importante în percepţia privind spaţiul dintr-o cameră se dovedesc oglinzile, iar baia nu face excepţie. O oglindă mare, amplasată deasupra chiuvetei va mări optic încăperea. Iar dacă nu ai loc suficient pentru o oglindă separată, alege un dulăpior cu oglindă pe uşă sau încorporată. Sunt o mulţime de modele pe piaţă. O soluţie eficientă, mai ales pentru băile extrem de mici o reprezintă ușa de acces în cameră cu fața oglindată (partea dinspre baie). Totodată la amenajarea băii, reține că un sistem de iluminat bine conceput amplifică optic spațiul și starea de bine din încăpere.
Ce culori se poartă
123RF
123RF
Predomină albul, atât la mobilier cât și la obiectele sanitare, placări ceramice sau zugrăveală. Se mizează mult pe culori neutre (gri, bej) în tonuri deschise, pe contraste puternice și combinații de alb cu maro, wenge, acaju, arămiu, gri cărbune, negru. Se mai folosesc pentru pereți sau mobilă și bleu, verde pal. De reținut că acestea sunt doar tendințe preconizate de designeri sau folosite intens în ultimele colecții lansate și că fiecare este liber să le adapteze acasă în conformitate cu gustul și așteptările sale în ceea ce privește amenajarea unei băi.
Forme și materiale
 
Anul acesta în amenajarea băilor se merge pe o îmbinare a simplității cu eleganța și funcționalul. Corpurile de mobilier, chiar dacă sunt mari, au modele simple și dau impresia de cameră largă. Piatra naturală vine la putere, fie că este vorba de ardezie, granit, travertin etc. Designerii mizează foarte mult pe texturi în acest an, de aceea în amenajări apar plăci ceramice (pentru pereți și podea) care imită textura pietrei, inclusiv a celei de râu sau de munte doar la nivelul culorii sau chiar ca relief. Apar tot mai frecvent chiuvete de piatră ori lemn masiv, mobilier al cărui finisaj imită piatra, podele din lemn tratat corespunzător împotriva umidității. Pentru amenajare mai poți alege liniștit chiuvete albe, rotunde, ovale sau dreptunghiulare, toate sunt în vogă.
Căzile și cabinele de duș au, în viziunea designerilor, dimensiuni tot mai generoase, deci reține dacă îți construiești o casă. Și amplasează cada în centrul camerei, dacă vrei să realizezi o baie la modă, fiindcă aceste obiecte capătă statut de vedetă și nu se mai alipesc de pereți cum se procedează de obicei. Cât despre cabinele de duș, cele mai noi au neapărat ușile sau panourile de separare din materiale transparente, ceea ce dă impresia de spațiu mai amplu. Cădițele de duș sunt adesea înlocuite cu podea din plăci ceramice (cu izolație adecvată împotriva infiltrării apei).
123RF
123RF
În ce să investești
Indiferent de felul în care alegi să-ți amenajezi baia, pornește de la premisa unei lucrări cu materiale de calitate, care să-și păstreze aspectul în timp și a unei camere care să fie ușor de întreținut și de curățat. Investește în vopsea lavabilă specială pentru spații cu umiditate sporită, instalează un sistem de aerisire eficient, orientează-te spre vase de toaletă, chiuvete și dulapuri suspendate care să permită ștergerea podelei. Ia în calcul și instalarea unui bideu, nu este doar un moft. Tot la capitolul investiții inteligente se încadrează și încălzirea prin pardoseală (evident cu o izolație termică adecvată), caloriferele port-prosop cât mai mari. Indiferent cum îți amenajezi baia, alege dintre toate propunerile la modă ceea ce ți se potrivește cu adevărat.
Text: Monica Viericiu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply