Cum lipești tapetul

1

Monica Viericiu
Te gândești să-ți amenajezi casa întreagă ori doar o cameră? Atunci ia în calcul și varianta unui tapet asortat cu stilul interiorului. În poți lipi și singur, nu este o operațiune foarte complicată, dar necesită atenție sporită.
Odată ce ai stabilit modelul de tapet, asigură-te că ai suficient material cumpărat pentru că se pierde atât la montaj, mai ales în cazul unui model cu flori sau alte elemente grafice care trebuie potrivite de la o colă de tapet la alta. Deci măsoară foarte bine suprafața camerei pe care vrei să lipești tapet (1-4 pereți după voie) și mai adaugă cel puțin 1-2 role de rezervă. Este bine să ai câteva role în plus fiindcă nu știi când apare vreo inundație de la vecini și dacă ai ce-ți trebuie nu ești nevoit să renovezi toată camera, repari doar în zona afectată. Totodată în timp unele modele sunt scoase de pe piață ori chiar dacă găsești se poate să apară diferențe de culoare între loturi. Când cumperi tapetul ai grijă să iei și adezivul adecvat, pentru tapet subțire este un tip, pentru cel mai gros, alt tip de adeziv.
Bine este să poți da toată mobila din cameră afară, dar dacă spațiul nu permite, adună toate lucrurile în mijloc, acoperă-le cu o folie și caută să lași suficient loc de lucru.
Tapetul se aplică pe suprafețe netede, curate, suficient de aderente, de aceea este necesar să cureți pereții dacă a fost alt tapet înainte, să astupi găurile cu chit de zidărie sau glet, să șlefuiești cu șmirghel fin, să desprăfuiești și apoi să aplici 1-2 straturi de amorsă, evident așteptând timpul recomandat de uscare. Se poziționează rola de tapet pe perete pentru a stabili exact așezarea. Când ești convins că știi cum vrei să arate, întinzi tapetul pe o folie de plastic curată întinsă pe jos, astfel încât partea cu model să fie spre podea, iar cea albă simplă în sus, apoi aplici adezivul cu o pensulă mai lată sau cu o rolă mai mică, având grijă să fie uniform distribuit și pe întreaga suprafață. Apoi ridici foaia și o lipești începând cu extremitatea unui perete, de la tavan în jos. Bine este ca înainte să lipești pe tavan bandă adezivă de zugrăvit, ca acea suprafață să fie ferită de stropi de adeziv. Totodată de mare folos sunt niște linii de ghidaj trasate cu creionul pe perete și cu aliniate cu ajutorul unei nivele, pentru a te asigura că tapetul este bine orientat față de verticală. Tapetul se întinde ușor, treptat, apăsând de la centru spre margini cu o rolă curată, cu o cârpă uscată pentru a nu apărea bule instetice de aer. Dacă rămâne puțin tapet la podea, surplusul se taie cu un cutter. Apoi repetă operațiunea pentru a lipi următoarele foi de tapet, având grijă să potrivești și modelul. La final îndepărtezi banda de zugrăvit lipită pe tavan sau pe pereții învecinați dacă ai decorat doar unul cu tapet. Apoi lipești terminație de polistiren sau bandă decorativă de tapet la îmbinarea pereților cu tavanul. La final montezi plinta pe parchet, strângi totul și te poți bucura de amenajarea ta. Teoretic stratul de adeziv se usucă într-o zi sau două.
 
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Foarte utile aceste informatii, un articol explicat foarte bine. Tapetul este usor de montat daca se respecta acesti pasi.

Leave A Reply