Cum înmulțesc hibiscusul

0

Am primit premiul pentru ultimele articole din Practic Idei. Mulțumesc mult și vă asigur de toată recunoștința mea. Din dorința de a împărtăși din experiența acumulată de-a lungul anilor, vă scriu despre îngrijirea trandafirilor chinezești, Hibiscus rosa sinensis.

Foto: arhiva personală
Vorbim despre un arbust peren cu frunze mari, lucioase, ce poate fi crescut ca tufă joasă, caz în care lăstarii trebuie scurtați încă de mici, adică de primăvara, fie lăsat să crească, ajungând şi la înălțimea de 2 m. Arbustului i se mai spune şi trandafir japonez (deşi această denumire este corect să fie desemnată speciei Camelia japonica), înflorirea sa fiind una abundentă din mai până în noiembrie. Dacă îi asiguri lumină din plin şi o temperatură de 20 de grade Celsius, înfloreşte şi iarna. Florile sunt solitare, simple, cu cinci petale ori duble, bătute, cu numeroase petale. Sunt flori cu o durată scurtă de viață, 24 de ore, iar iarna chiar două zile. Vara îți cer singuri apă prin lăsarea frunzelor, iar iarna este suficient să primească apă o dată pe săptămână, evitând stagnarea în farfuria de dedesubtul ghiveciului. Temperatura nu trebuie să scadă sub 15 grade Celsius, altfel planta își pierde frunzele sau chiar poate muri.
Foto: arhiva personală
Se înmulțește prin butaşi de tulpină semilemnoşi, de primăvara până toamna târziu. De scurtă vreme încerc o metodă nouă: butaşii se pun într-un pahar incolor de unică folosință. Un bidon de plastic (PET) se taie pe la jumătate, iar la bază se pune puțin pietriş grosier. Paharul se introduce în bidonul respectiv; pietrişul se udă generos, la fel şi butașul, apoi bidonului i se lipeşte o bandă scotch de jur împrejurul tăieturii. Se lasă plăntuța acolo până se zăresc frunzişoare noi. Este o metodă sigură de înrădăcinare şi o recomand cu mare căldură. Se poate practica tot anul, cu rezultate foarte bune. Mă mândresc cu toate exemplarele din colecția mea de hibiscus şi vă prezint  câteva. Cu speranța că v-am stârnit interesul, vă doresc mult succes tuturor!

Ionela Mariana Nole, loc. Mioveni, jud. Argeş

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply