Cum îngrijim via în luna martie

0
viță de vie
Foto: Victor Poppel
Victor Poppel, Hunedoara
Dragi prieteni, În jurul unei case, nu se înființează plantații mai mari de 50-200 de butuci, căci trebuie să știm că locul viei este pe dealuri scăldate de soare. În grădină sau pe lângă casă, vom prefera butucii conduși pe spalier înalt sau sub formă de bolți sau umbrare.
Plantarea vițelor se face primăvara, de la 15 martie până la 10 aprilie, perioadă în care solul și aerul s-au încălzit simțitor. Se recoltează coarde sănătoase de la butuci din soiurile dorite, din care se fasonează butași lungi de 35-45 cm. Tăietura bazală se face imediat sub nod la 5 mm, iar deasupra la 2 cm de ochi. Apoi orbim ochii (eliminăm mugurii), cu excepția a 1-2 dintre cei aflați în partea superioară. Vițele se țin apoi 1-2 zile în apă și după aceea sunt bune de plantat un-de este nevoie. Vițele astfel pregătite se scufundă cu baza într-o pastă vâscoasă alcătuită din balegă de vită, pământ galben și apă, operațiune denumită mocirlire. În vederea plantării se sapă o groapă de 30-40 cm și adâncimea de 45-50 cm. Apoi vița fasonată și mocirlită o așezăm răsfirându-i rădăcinile peste un mic mușuroi de pământ, astfel ca punctul de altoire să fie deasupra nivelului solului. Dacă acest lucru s-a aranjat bine, tragem peste rădăcini pământ mărunt și reavăn, aproximativ 10-15 cm din adâncimea gropii, după care îl călcăm bine. Adăugăm apoi 3-5 kg gunoi de grajd bine descompus, 3-5 litri de apă, apoi aproape se umple cu pământ până sus și se calcă iarăși bine. Peste codiță se face un mușuroi înalt cu 4-5 cm peste vârful ei. Este bine ca în jurul codiței să presărăm un insecticid spre a combate larvele unor insecte care distrug lăstarii viței înainte de a ieși din mușuroi. Vițele fără rădăcini se plantează aproape identic, dar groapa poate fi ceva mai mică, iar la bază pământul se presează mai puternic. Dezgropatul și dezmușuroitul viței-de-vie se face tot în luna martie, primăvara, atunci când se apreciază că temperaturile nu mai scad sub – 8 sau – 10 grade Celsius. Lucrarea se face cu sapa pe timp relativ uscat, avându-se grijă să nu rănim sau să rupem coardele îngropate ori butucul la punctul de altoire. Copcitul se face concomitent cu dezgropatul sau după aceea. Lucrarea constă în executarea unei copci (gropițe) în jurul butucului până sub punctul de altoire și apoi tăierea tuturor rădăcinilor date din altoi. Lucrarea este bine să se repete și în luna august. Se face și controlul iernării ochilor pe coarde. La viile îngropate sau neîngropate pe timpul iernii, o parte din ochii situați pe coarde pier prin degerare sau clocire în pământ. Spre a stabili corect sarcina de ochi care se lasă pe butuc, prin tăiere este bine să controlăm viabilitatea ochilor. În acest sens se recoltează coarde pe soiuri și apoi le secționăm ochii cu un briceag ascuțit. Ochii pierduți sunt bruni-cafenii, iar cei vii sunt verzi. Se calculează apoi procentul (câți muguri din 100) de ochi pieriți. Dacă au pierit mai mult de 10-15%, atunci vom lăsa mai multe coarde pe butuc. Butucii dez-gropați sunt veri-
ficați cu atenție pentru depistarea crisalidelor de mo-lii și distrugerea acestora. Tot în această perioadă se revizuiesc mijloacele de sus-ținere a viței și se întind sârmele. Instalarea mijlocului de susținere (a spalierului) este o lucrare foarte importantă și destul de greoaie. Pentru vița-de-vie se folosesc două tipuri de spalier, după cum via este condusă în formă joasă sau înaltă. Instalarea cuprinde montarea stâlpilor fruntași (de capete) și ancorarea lor, încastrarea stâlpilor mijlocași, montarea brățărilor pe stâlpi și întinderea sârmelor, care se face de sus în jos. Sârmele trebuie să fie zincate, cu diametrul de 2,2 mm la bază și cel puțin 1,8-2 mm cele superioare. Etajele 2-3 de sârme trebuie să fie duble, adică de o parte și de alta a stâlpului, pentru a ușura lucrarea de legare a lăstarilor, adică lăstarii se introduc prin sârme, dar nu se mai leagă. Vă doresc o primăvară frumoasă cu spor la lucru!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply