Cum ingrijesti violeta

0

Daca vrei sa ai o astfel de floare acasa, trebuie sa o ingrijesti bine caci este foarte mofturoasa.

Saintpaulia Ionantha, cunoscuta si sub denumirea de violeta africana, este un oaspete aproape permanent in casele noastre. Violetei ii este caracteristica o frumusete minimalista, datorita taliei mici si a simplitatii florilor.

Chiar daca ingrijirile necesare sunt reduse, strictetea cu care se fac este destul de ridicata, fiind esentiale pentru buna dezvoltare a plantei. Originara din Africa de Sud, ea prefera solul sarac in calciu si bogat in humus, cu un drenaj bun. Pamantul trebuie sa fie mereu umed, dar nu excesiv.

Apa cu care se uda planta trebuie sa fie la temperatura camerei si sa nu contina calcar, fie ca optam pentru apa de ploaie, fie pentru cea fiarta si racita. Udarea se face mereu la baza plantei, deoarece din farfurie nu isi poate absorbi destula apa.

Atentie insa!

Trebuie evitata neaparat stropirea frunzelor cu apa, deoarece se vor pata. Un alt element important de luat in vedere este transplantarea. Aceasta se face cam o data pe an, deoarece violeta are nevoie de spatiu suficient pentru radacinile sale sensibile. La aceasta lucrare este indicat sa se dezinfecteze atat ghiveciul, cat si solul in care va fi pusa, prin folosirea substantelor speciale.

De asemenea, violetei ii place foarte mult caldura, dar trebuie tinuta la o temperatura constanta, nefiind indicat sa o tineti in soare direct.

Citeste si: Cum ingrijesti ciclama, Anemonele prefera frigul, Iasomia de iarna.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Adriana Barar
Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply