Cum ingrijesti gainile sa faca oua de calitate

0

Ioan Stănescu, Sinaia, jud. Prahova
Dragii mei,
Voi descrie în continuare influența unor factori legați de calitatea oului înainte de producerea lui.
Înainte de a fi produse, ouăle suferă influența unor factori legați de calitate și anume: valoarea păsărilor, vârsta, raportul între sexe, condițiile de furajare, îngrijirea păsărilor, starea sanitar-veterinară, pregătirea pentru reproducție. Valoarea păsărilor se apreciază prin bonitare, examen complex al conformației, constituției și productivității păsărilor. Loturile valoroase trebuie să se caracterizeze printr-o mare putere de transmitere a însușirilor la urmași.
Vârsta păsărilor influențează calitatea de incubație ale ouălelor și calitatea puilor. Rezultatele practice au demonstrat că cele mai bune producții se obțin în primul an, dat pentru care găinile trebuie ținute în gospodărie circa un an și șase luni, întrucât păsările ținute mai mult duce la reducerea reproducției din ce în ce mai mult. Raportul între sexe are o mare influență asupra fecundității ouălor și evită epuizarea masculilor. Exemplu: găinile de rase ușoare se repartizează câte 12-15 bucăți la un mascul, cele din rasele mixte câte 8-12, iar cele din rasele grele câte 6-8 bucăți.
Condițiile de furajare. Acestea au infuență puternică asupra fecundității și procentului de ouă eclozionate. Se cere ca rația păsărilor de reproducție să asigure necesarul de proteină și energie și de asemenea să conțină elementele minerale și vitaminele necesare. În concluzie alimentația păsărilor trebuie să fie bine dirijată din punct de vedere cantitativ și calitativ.
Îngrijirea păsărilor. Pe lângă furajare este bine să realizăm condiții de întreținere, întrucât aceasta urmărește păstrarea potențialului productiv și a stării de sănătate a efectivelor, asigurarea celor mai bune condiții în adăposturile efectivelor de păsări. Starea de sănătate a păsărilor este strâns legată de condițiile generale de întreținere (furajare, microclimat etc.). Menținerea ei presupune aplicarea unui complex program sanitar veterinar cuprinzând acțiuni cu caracter preventiv: vaccinări, administrare de medicamente, testări în special în bolile transmisibile prin ou.
Importanța calității ouălor, după producerea lor. Calitatea inițială a oului, atât în intervalul de la producerea lui până la introducerea la incubație, cât și pe parcursul incubației până la ecloziune poate suferi din diferite cauze. În primul rând ponta trebuie să se producă într-un mediu curat. Deci păsările trebuie să dispună de un număr suficient de cuibare cu așternut, în permanență curat.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply