Cum îngrijești cyclamenul

0

Monica Viericiu
Despre cyclamen știi toată lumea iarna pentru câ ne zâmbește din vitrinele florăriilor sau din rafturile hypermaketurilor, unde își etalează frumusețea florilor a căror culori variază de la alb, la roz pal, roșu, violet. Florile apar din noiembrie până în martie și se disting prin faptul că sunt aplecate spre pământ, iar petalele sunt ridicate creând un efect vizual aparte.
Cyclamenul reprezintă un gen din Familia Primulaceae, alcătuit din circa 20 de specii care provin din Grecia și Asia Mică.
În sezonul rece, cyclamenul pretinde un pământ reavăn permanent, dar se udă doar în farfuria ghiveciului, iar apa care nu a fost absorbită în decurs de 15-20 de minute se scurge și  se aruncă, altfel există pericolul ca rădăcinile să putrezească. Dacă este într-un vas mare, se mai poate pune apă pe margine, astfel încât aceasta să nu atingă planta. Frunzele care se îngălbenesc semnalizează exces de apă. Dacă însă ele se rulează vă avertizează că nu suportă atmosfera prea uscată, căldura excesivă și mângâierea razelor solare.
Cum perioada de înflorire este una extrem de solicitantă, planta trebuie ajutată cu puțin îngrășământ lichid diluat în apă, administrarea acestuia făcându-se la interval de 2-3 săptămâni. Astfel, bine hrănită, planta va avea puterea suficientă să susțină creșterea și desfacerea tuturor bobocilor florali. Dar nu este de ajuns să fie fericită, tot acum bine ar fi să-i asigurăm aer proaspăt și suficientă umiditate atmosferică, care se poate asigura ușor dacă amplasăm ghiveciul pe o tavă cu pietriș ud. În rest ca la toate plantele, cu cât îndepărtăm mai repede frunzele și florile ofilite, cu atât mai bine, că planta să aibă resurse pentru bobobi și înflorirea să fie una de durată. Totodată planta va fi amplasată în spațiu luminos (fără soare direct), ferit de curenți, unde temperatura se situează între 12 și 15 grade Celsius.
După trecerea perioadei de înflorire, frunzele se îngălbenesc și cad toate, natural, rămânând doar tuberculii din pământ, fiindcă planta are nevoie de repaus, cam până prin iunie, perioadă în care cel mai bine se menține în spațiu întunecos și rece.
Mulți consideră cultivarea cyclamenului dificilă, dar nu este chiar așa, iar dacă îi asiguri condiții potrivite, se menține câțiva ani buni.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply