Cum dovedesti furtul intelectual

0

Citeste in continuare sfaturile avocatului nostru pentru a afla cum dovedesti in instanta furtul intelectual.

Conform legii, titularii drepturilor de autor sau ai drepturilor conexe recunoscute si protejate prin lege pot solicita instantelor de judecata sau altor organisme competente, dupa caz, recunoasterea drepturilor lor si constatarea incalcarii acestora si pot pretinde acordarea de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat.

In cadrul unei actiuni referitoare la incalcarea drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, instantele judecatoresti vor pretinde reclamantului sa furnizeze orice element de proba, accesibil in mod rezonabil, pentru a dovedi cu suficienta certitudine ca s-a adus atingere dreptului sau ca o astfel de atingere este iminenta. Se considera ca reprezinta element de proba suficient numarul de copii ale unei opere sau ale oricarui alt obiect protejat, la aprecierea instantei de judecata.

Mai mult, instanta poate sa autorizeze ridicarea de obiecte si inscrisuri care constituie dovezi ale incalcarii respectivelor drepturi, in original ori in copie, chiar si atunci cand acestea se afla in posesia partii adverse.

Nu in ultimul rand, instanta are dreptul sa solicite furnizarea informatiilor privind originea si retelele de distributie a marfurilor sau a serviciilor care aduc atingere unui drept protejat de lege, fie de la faptuitor, fie de la alta persoana care a fost implicata in incalcarea drepturilor in cauza.


Articol EXCLUSIV online
Text: avocat Amalia Stoica
Foto: Stock.xpert

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply