Cum depozităm legumele

0

Dragă redacție și dragi cititori,
Legumele recoltate nu se pot consuma întotdeauna imediat. În aceste situații folosiți metoda de depozitare adecvată pentru a încetini inevitabilul declin care începe după recoltare.
Oana Otilia Trică, Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Ocazia de a consuma roade proaspăt culese este una dintre bucuriile celor care au o grădină de legume. Recoltați legumele doar atunci când vreți să le mâncați sau există pericolul să se coacă prea tare. Cel mai bun loc de depozitare este în pământ sau pe plantă. Însă când legumele riscă să se strice dacă le mai lăsați, nu aveți de ales.
Trebuie să le culegeți, chiar dacă aveți deja suficientă fasole sau salată verde pentru zilele următoare. În cazul unui surplus real, trebuie să aveți în vedere o metodă de stocare pe termen lung. Pentru can­titățile mai mici este nevoie de depozitare doar câteva zile.
După ce legumele au fost culese, calitatea lor începe să se deterioreze, deoarece și-au pierdut sursa de hrană și apă și, prin urmare, trebuie să-și folosească propriile rezerve. Zahărul începe să se transforme în amidon, frunzele își pierd prospețimea, devenind moi și ofilite, iar țesuturile plantei încep să putrezească sub acțiunea diverselor microorganisme.
Procesul de deteriorare poate fi încetinit sau oprit cu ajutorul câtorva metode simple. Chiar dacă produsele sunt doar puțin vătămate, preparați-le imediat. Altfel microorganismele ce provoacă boli se vor înmulți repede în zonele afectate și, în plus, se pot răspândi și la legumele sănătoase din apropiere.
Este extrem de important ca legumele recoltate să fie păstrate la temperaturi scăzute, deoarece căldura poate accelera ritmul deteriorării. Căutați să culegeți legumele dimineața devreme, cât sunt încă reci și pline de umezeală. După recoltare, duceți-le imediat într-un loc umbros și răcoros. Depozitați-le într-un singur strat, nu sub formă de stivă.
După ce sunt culese de pe plantă sau din sol, legumele nu mai pot înlocui apa pierdută prin evaporare. Pierderea umidității afectează cel mai repede culturile cu frunze moi, precum spanacul și salata verde, care au suprafețe mari.
Deoarece pierderea apei este accelerată de căldură, este bine să răcoriți legumele cât mai repede. Stropiți frunzele cu apă rece, proaspătă, pentru a le rehidrata și a reduce temperatura. Folosiți un spray cu jetul fin, ca să protejați frunzele. După aceea, înlăturați surplusul de apă de pe frunze, prin scuturare sau ștergere, și puneți frunzele într-un loc răcoros, de exemplu în cutia de la frigider, ca să nu piardă apă în continuare.

Arhiva Practic Idei
Infășurați sparanghelul într-un șervet umed și puneți-l în frigider.
Frigiderul este locul ideal de depozitare pentru multe legume, dar unele dintre ele se pot deterioara din cauza temperaturilor scăzute.
Nu puneți roșiile în frigider, deoarece în acest fel își vor pierde aroma, chiar dacă le lăsați să ajungă la temperatura camerei înainte de a le consuma. Păstrați-le de preferat doar într-o încăpere sau cămară răcoroasă.
Păstrați dovlecii de vară, ardeii și castraveții în frigider, la o temperatură de 3-4 grade Celsius, timp de 2-3 zile.
Toate legumele trebuie ținute la o temperatură peste punctul de îngheț, în afară de cazul în care vreți să le congelați. Frigiderele sunt prevăzute cu un compartiment pentru salate care păstrează o umiditate ridicată.
Alte variante sunt să puneți legumele în pungi sau recipiente de plastic ori să le înfășurați nu prea strâns în șervețele umede. Controlați-le des, deoarece umiditatea ridicată poate favoriza mucegaiul și putrezirea.
În mod ideal, lăsați rădăcinoasele în pământ până când aveți nevoie de ele. Dacă trebuie să le recoltați mai devreme, nu îndepărtați pământul de pe rădăcini până înainte de utilizare, deoarece împiedică uscarea și zbârcirea lor.
O vară frumoasă.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply