Cum cureți petele de cafea de pe canapea

0

Canapeaua din sufragerie este fără îndoială, vedeta casei, și locul în care-ți petreci cel mai mult timp, după patul în care dormi. Iar asta înseamnă că este locul preferat în care-ți savurezi cafeaua de dimineața. Dar se mai întâmplă și accidente, iar petele de cafea se pot dovedi o mare provocare… Pe cât de delicioasă este cafeaua pe atât de greu ies petele din materialul textil.

Să fie clar de la început, petele au “demnitatea” lor, și în funcție de material, ies mai ușor sau nu. O tapițerie din pluș sau catifea reiată este mai greu de curățat decât una din lână. Petele vor ieși greu de pe o tapițerie de bumbac. Din fericire, cu cât tapițeria are mai mult poliester în compoziție, cu atât se va curăța mai ușor.

  • Curăță petele de cafea cu apă minerală sau sifon

Toarnă apă minerală peste pată și absoarbe lichidul folosit cu prosop de hârtie sau șervețele, sau un aspirator cu funcție de spălare, capabil să absoarbă apa. Repetă operațiunea până când pata va dispărea. Nu acoperi zona udă până la uscarea completă. Evită să folosești prosoape colorate, există riscul de transfer de pigment.

  • Curăță petele de cafea cu bere

O tapițerie de stofă sau din lână / amestec de lână și poliester se curăță eficient cu bere. Se toarnă puțină bere blondă pe pată, se freacă cu un burete curat și se absoarbe și lichidul. Se repetă de câteva ori operațiunea. Totdeauna se freacă pata din exterior spre interior pentru a nu se extinde.

  • Curăță petele de cafea cu oțet sau bicarbonat de sodiu

Dacă tapițeria este din bumbac sau are un conținut mare de bumbac se va folosi oțetul pentru a îndepărta petele de cafea. Se toarnă puțin oțet alb nediluat pe pată, se așteaptă cam 10 minute să acționeze și apoi se absoarbe oțetul și se spală cu apă și puțin detergent diluat. Se repetă spălatul de 2 sau 3 ori, se absoarbe lichidul și se lasă la uscat (ideal cu geamul deschis).

Dacă bumbacul este plușat se amestecă bicarbonat de sodiu cu puțină apă, pentru a obține o pastă fină cu care se acoperă pata de cafea. După 3-5 minute se freacă ușor și se spală cu apă de mai multe ori. Cu un prosop alb, curat, se absoarbe lichidul în exces și se lasă să se usuce. Reziduurile de praf de bicarbonat se îndepărtează cu perie, după uscarea completă. Apoi se aspiră tapițeria folosind treapta inferioară a aspiratorului și peria pentru tapițerie.

Există o situație mai specială, când canapeaua este acoperită de husă. Trebuie să nu uitați că, după scoaterea husei, întâi se curăță tapițeria canapelei din sufragerie și apoi husa. Este evident că husa se curăță mai ușor, putând să fie spălată la mașină.

Accidentele casnice sunt inevitabile, dar o pată pe tapițeria canapelei din sufragerie nu este chiar o tragedie. Important este să acționați rapid și să nu folosiți diluanți, aceștia cu siguranță aspresc țesătura lăsând urma petei și mai vizibilă.

Nu uitați că în comerț puteți găsi soluții speciale pentru scos petele de pe tapițerie sau covor. Încercați aceste soluții pe o zonă puțin vizibilă a canapelei și dacă nu distruge culoarea sau țesătura folosiți-o pe pată. În plus, majoritatea pieselor de mobilier au etichete, care te pot ajuta să afli ce fel de detergent poţi folosi pentru curăţenie, fără să strici materialul și fără să laşi în urmă pete de săpun .

Foto: 123RF

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply