Cum cultivi ciuperci de paie (III)

0

Revin cu informații despre cultura ciupercii de de paie, Stropharia rugoso anullata, sinonim cu Stropharia ferrii, godzila.
Caută și primele părți ale articolului! Prima parte e aici, iar a doua aici.

Acoperirea substratului împânzit este o lucrare identică cu cea afectuată la ciuperca de bălegar, Agaricus bisporus, sau Agaricus edulis.
Amestecul de acoperire este format din turbă neagră cernută, în proporție de 70-80%+ nisip 20-30%. În lipsa turbei, se poate folosi pământ de țelină sau de pădure 70-80% şi nisip 20-30%. PH-ul amestecului să fie 5,7-6, deci acid.
Amestecul cernut, bine omogenizat, jilav, se dezinfectează chimic cu formalină (40%), utilizând o cantitate de 1,5-2 litri la mc de amestec. Se ține amestecul acoperit cu folie din polietilenă două-trei zile, pentru dezinfecție, apoi se lopătează pentru înlăturarea vaporilor de formalină. Se strâng hârtiile de pe suprafața culturii, apoi se întinde amestecul cu mâna, într-un strat gros de 3-4 cm, tasat uşor cu un tasator din lemn, fiind necesară o cantitate de 0,05 m cubi de amestec de acoperire/mp. Stratul acoperitor se va menține permanent umed 36-37%, prin stropiri cu apă, prin pulverizare fină ca o ceață, utilizând 0,1-0,2 litri apă la 1 mp cultură, în primele 14 zile de la acoperire. Două săptămâni se va menține temperatura substratului la circa 26 grade Celsius.
Aerisirea începe la 14-20 zile de la acoperire, după ce stratul de amestec a fost în totalitate împânzit cu miceliu. Aceasta se face prin pătrunderea limitată a aerului, ridicând ramele răsadnițelor şi fixându-le pe bucăți din lemn, cu grosimea de 5-10 cm. Cultura realizată în localuri amenajate necesită aceleaşi condiții de microclimat ca şi ciuperca de bălegar: la incubare o temperatură de 20-24 grade Celsius, iar în perioada de recoltare, 16-18 grade Celsius. Ciuperca cu văl se poate asocia în cultură cu ciuperca de bălegar sau Agaricus bisporus.

Fructificarea: recoltarea ciupercilor se poate declanşa după 7-10 săptămâni de la însămânțare. Sunt esențiale pentru cultura de Stropharia: păstrarea umidității, aplicarea ventilației şi temperatura mediului înconjurător, precum şi condițiile de iluminat. Nu este recomandată lumina directă a soarelui. Mai multe orificii pot fi făcute în substrat cât mai aproape de sol, pentru a accelera circulația aerului.
Ciupercile se recoltează la maturitate (când velumul nu s-a rupt), printr-o uşoară răsucire. Dacă ciupercile din alte specii au la recoltare cam 10 g, Stropharia r.a. are în medie 60 g. Cea mai mare ciupercă din această specie recoltată a avut 2500 g şi diametrul de aproape 40 cm.
Pentru a se dezvolta de la dimensiunea unui vârf de ac şi până la recoltare au nevoie de 5-10 zile, în funcție de temperatură!
Ciupercile apar în maximum patru-cinci valuri, la intervale de 2-3 săptămâni. Randamentul total este de 10-20% din greutatea inițială a substratului umed. Stropharia poate fructifica ani de zile, atât timp cât noi adăugăm un strat proaspăt de paie umede și condițiile climatice nu distrug miceliul (frig extrem sau inundații). Ciupercile tinere crescute la umbră au culoarea vişinie, care se schimbă rapid în bej la lumină mai intensă. Aceste ciuperci fructifică mai puțin primăvara, puternic toamna și intermitent prin vară, într-un climat rece, umed. Perioada de recoltare în răsadniță durează 70 de zile toamna şi se poate prelungi în primăvară, în lunile martie şi aprilie. Peste iarnă, răsadnițele se protejează cu strat din paie, coceni, stuf etc. împotriva înghețurilor puternice.
Mai multe detalii la [email protected], tel. 0745.420.536 și în carte (15 lei). Vă doresc numai bine și mult succes!
Text: dr. ing. Ioana Tudor, București

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply