Cum cultivi ciuperci de paie (II) 

0

Revin cu informații despre cultura ciupercii de de paie, Stropharia rugoso anullata, sinonim cu Stropharia ferrii, godzila.

Pentru cultura acestei ciuperci, iată o rețetă mult utilizată pentru substrat: rumeguș 30%, paie de grâu 40%, frunze de foioase 30%. Se poate adăuga şi 1% sulfat de calciu. Dar ciupercile se pot cultiva și numai pe paie de grâu.
Pregătirea paielor se face pe o suprafață betonată. Se strivesc mecanizat sau manual.

Se poate efectua tocarea-mărunțirea în fragmente cu dimensiunea de 4-6 cm. Tocarea este indicată în cazul folosirii sacilor din polietilenă pentru însămânțat.
Apoi paiele se umectează prin două metode. Prima este umectarea în platforme, când cantitatea de material este mare, pentru cel puțin 100 mp. Materialul strivit este aşezat pe o suprafață betonată, în straturi succesive, bine tasate şi se udă cu furtunul cinci-șase zile, iar după două-trei zile, materialul se întoarce cu furca, reaşezându-se tot în straturi tasate și se adaugă apă. Temperatura din interior crește, cea optimă pentru miceliu fiind de 25 de grade Celsius.
Cantitățile reduse (pentru doi-trei mp de cultură) se introduc în bazine cu apă, unde se mențin una-două zile. Se fac straturi de 50 cm grosime, se udă şi se tasează puternic. Udatul se face timp de trei-cinci zile, moderat.
Materialul umectat sau îmbibat trebuie să conțină 70-75% apă (strângându-l între degete, apar câteva picături de apă şi palma rămâne umedă). Materialele îmbibate se aşază în grosime de 5 cm în răsadnițe sau în saci, în grosime de 40 cm.

Pre-fermentarea se aplică atunci când temperatura zilei este mai mare de 25 grade Celsius, pentru a preveni creșterea temperaturii în grămada de paie. Aceasta se aplică la  sfârșitul verii sau la începutul toamnei.

Însămânțarea înseamnă amestecarea miceliului cu paie. În grădină, în răsadnițe, se aşază un pat în grosime de 5 cm substrat între care se pune un strat fin de miceliu. O altă metodă este cea a utilizării sacilor din polietilenă sau în lăzi din PVC cu aşezare pe stelaje pe mai multe niveluri, ca în cazul speciilor de Agaricus. Nu faceți straturi mai groase de 20 cm tasate sau saci mai înalți de 40 cm! O altă metodă de însămânțare este şi cea în cuiburi, cu distanța între ele de 15-20 cm şi adâncimea de 4-8 cm. Sunt necesare 40 de cuiburi la 1 mp de cultură, acestea lăsându-se neacoperite, bine tasate cu un tasator din lemn (drişcă). Dimensiunea miceliului care se introduce în orificii poate fi cea a unei nuci.
Norma de miceliu este de 4-5 kg pentru o cantitate de 200 kg substrat umed, adică 4%. Însămânțarea culturii în răsadnițe se face în perioada 15 aprilie-15 iunie, iar în spații amenajate în clădiri, în perioada 1-15 septembrie.

Incubarea: se va menține patul de substrat în condiții optime, protejat de lumina directă a soarelui și umed, cu ajutorul unui furtun cu duză ce va pulveriza apa sub formă de spray sau se poate pune un strat de 3-4 cm de pământ de acoperire deasupra, cu ziare sau cartoane umede. Pământul se menține umed pe toată perioada incubării. Temperatura optimă pentru împânzirea miceliului este de 24-28 grade Celsius.Răsadnița se acoperă cu rame prevăzute cu materiale termoizolante.
Caută și a treia parte a articolului aici!
Text: dr. ing. Ioana Tudor, București

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply