Cum cultivați și folosiți în scop terapeutic plantele aromatice

5

Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Stimați cititori,
Plantele aromatice sunt tot mai mult căutate de consumatori și au atras grădinarii pentru cultivarea lor. Grupa aceasta cuprinde multe specii, cele mai multe dintre ele fiind și plante de leac.
Pe lângă zarzavaturi, legume și florile de grădină, vă puteți rezerva un loc și pentru plante aromatice, atât de mult folosite în bucătărie sau ca remedii naturale în diferite afecțiuni sau pentru menținerea sănătății. Plantele aromatice cresc în zone dintre cele mai diferite ale grădinii. Unele, precum pătrunjelul, leușteanul, tarhonul, menta sau roinița cresc în partea mai rece și mai nordică a grădinii. Altele cum sunt mărarul, cimbrul, măgheranul, salvia, rozmarinul preferă soarele și căldura. Puteți cultiva plante aromatice și în vase pe pervaz – ca de exemplu Aloysia Triphylla sau arbustul de lămâie, cimbrul și cimbrișorul și altele.
Grupa plantelor aromatice cuprinde și specii sălbatice din flora spontană ca pelinul, coada șoricelului, cătușnica etc. Se culeg unele primăvara, altele vara în preajma solstițiului (21 aprilie) cum sunt sânzienelesau Atropa beladona (mătrăguna), altele se culeg toamna – dacă ne referim la anotimpuri. Ca perioadă a zilei, unele se culeg în zori, la răsăritul soarelui, altele la miezul nopții în nopți cu lună, altele la apusul soarelui pentru a avea maximum de eficiență și aromă. Niciodată nu se culeg în miezul zilei când soarele este pe cer. Toate acestea au fost determinate de observațiile oamenilor asupra calităților și efectelor acestor plante. Culesul în zori este valabil pentru majoritatea plantelor pentru că atunci este o acumulare de substanțe necesare. Ziua ele se pierd sau se reduc (se zice că „se trag în pământ”). Noaptea urcă din nou în structura plantelor sub influența lunii (și a altor aștri). Atunci când este lună crescătoare se atinge maximul aromelor.

enotera
Foto: Gheorghe Cojocaru
Despre multe plante aromatice s-a mai scris în revistă. Am ales din cele peste 100 de genuri de plante aromatice cu efecte gastronomice, terapeutice, cosmetice, dar și decorative, genul Luminița. Puțini oameni știu că Luminița de seară sau Enotera (științifică Oenothera biennis) este și o plantă aromatică și de leac. Deși este plantă populară ce se cultivă în multe grădini pentru florile ei galben-aurii cu miros dulceag de lămâie și pentru bogăția și durata înfloririi – puțini cultivatori cunosc efectele ei terapeutice. Rădăcinile plantei, foarte puternice și cu gust dulceag se pot folosi ca legume, așa cum este păstârnacul, dar numai după înflorire, de toamna până primăvara următoare (ea este plantă bienală). Dacă le recoltați înaintea înfloririi nu vor fi de niciun folos. Un leac mai vechi este fierberea acestei rădăcini în oțet și ulei sau în supă și folosit în perioada de convalescență. Din semințele de Enotera se extrage un ulei terapeutic utilizat sub formă de picături mai ales intern pentru artrite, hipertensiune, sindrom premenstrual etc. Este folosit și în cosmetică pentru pielea uscată și unghii sfărâmicioase. Se poate folosi cu același efect la băi – 20 de picături într-o cană de lapte încălzit și 2 lingurițe de miere și turnat în baie. Ca plantă decorativă ce înflorește seara și dimineața și pe răcoare în timp noros, o puteți planta în orice grădină, fie la soare, fie la semiumbră, dar țineți seama că este plantă înaltă, rămuroasă și voluminoasă. Există și specii pitice de 30-40 cm, cum este Oenothera deltoides sau O. Spendosa Rosea cu flori roz, cu un aspect delicat – ce poate crește și în ghivece.
O plantă aromatică scundă și cu efect decorativ și terapeutic este Nepeta cataria sau cătușnica, numită popular menta pisicilor. Nepeta cataria și Nepeta musinii sunt două specii perene cu frunze ca de urzică, puternic aromatizate la atingere. Prima face flori albe sau pătate cu violet (Cataria) iar N. Musinii face flori albastru-violet ca de levănțică. Citez și varietatea Citrina sau roinița albă cu frunze cenușii și aromă de lămâie folosită la ceaiuri. Evitați excesul de umezeală. În teren îmbibat cu apă, mai ales iarna, moare repede. Ca plantă decorativă imită levănțica la flori. Efectele terapeutice: calmează crampele și balonarea, combate febra și transpirația. Ceaiul de cătușnică ne calmează stresul și insomniile.
În sfârșit o plantă aromatică de grădină, ușor de cultivat prin semințe, este cresonul sau hrenița cu denumirea științifică Lepidium sativum. De la creson se folosesc frunzele tinere în primele 7-14 zile. Este o plantă bogată în vitamina C, în minerale, uleiuri carotenice care îi dau o aromă picantă. Crește în orice sol, în grădină sau în vase pe pervaz. Semințele de creson nu se îngroapă – germinează la lumină. În grădină se împrăștie pe rigole în rânduri, la 15-20 cm. Nu se plantează niciodată în același loc. După înflorire frunzele nu se mai folosesc. Cresonul ajută la purificarea sângelui și este detoxifiant. Ofer semințe de creson celor ce doresc și trimit plic timbrat. Ele au germinație 2-3 ani de la recoltare.
Vă doresc sănătate!

Comentarii Facebook

comentarii