Cum creștem purcei pentru consum

0

Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt
Stimată redacție,
Despre creșterea porcinelor am mai scris anterior în revistă (nr. 4/2013, 3/2010, 8/2010). Revin, considerând că multe familii tinere doresc să înceapă o afacere în acest domeniu și au nevoie de informații. Pe de altă parte, orice gospodar care are o curte și o suprafață de teren poate crește 1-3 porci pentru consumul propriu.
Performanțele de reproducție deosebită ale porcinelor cu circa două fătări pe an la o scroafă și un număr mare de purcei obținuți și înțărcați anual, precum și viteza mare de creștere și o conversie a hranei într-o carcasă de calitate superioară, au atras interesul crescătorilor pentru această specie. De altfel, creșterea porcilor este o îndeletnicire tradițională în țara noastră. Sărbătorirea Crăciunului este precedată de sacrificarea porcului în multe gospodării.
În prezent, au pătruns rase specializate pentru producția de carne și hibrizi de mare valoare zootehnică. Totodată industria de furaje pregătite după recepturi și norme de hrănire, asigură o hrană cu principii nutritive ce face ca rezultatele de creștere a porcinelor să fie atractive și rentabile. Dacă adăugăm la toate acestea și o serie de resurse furajere dintr-o gospodărie care să completeze hrănirea, atunci vom fi siguri că mulți gospodari vor putea sacrifica de Crăciun cel puțin un porc ducând mai departe tradiția românească.

cresterea porcilor
Foto: Gheorghe Cojocaru
Tehnologia creșterii rentabile a porcinelor este complexă, dar voi aminti doar regulile de bază de care se va ține seama în acest domeniu. Pentru a avea rezultate bune, este nevoie de un adăpost corespunzător în orice anotimp al anului care să asigure minimum de confort al animalelor, cu deosebire pentru purcei, care sunt sensibili iarna la frig. Al doilea factor este legat de rasele de porcine care se cresc. Toate rasele ameliorate și specializate pentru producția de carne aduc rezultate economice bune. Iar al treilea factor și cel mai important este hrana, adică furajele de calitate, pregătite pe categorii de vârstă și de producție.
Faza de purcel este perioada critică de la care se ia startul pentru creștere în continuare. Între 5 și 8 săptămâni purcelul crește alături de scroafa-mamă și se hrănește cu laptele supt și treptat cu furaje concentrate de cea mai bună calitate. După înțărcare este o fază dificilă când furajul trebuie să asigure toate elementele nutritive ale organismului fără a produce tulburări gastro-intestinale ce duc la diaree. Furajele administrate sub formă de hrană uscată sunt compuse din amestecuri de cereale și frunze proteice măcinate fin și cu un conținut de celuloză redus. Ele se administrează la discreție în hrănitor, fără a duce la risipă, cu apă în permanență în adăpătoare.
Faza de creștere după înțărcare, adică a tineretului porcin până la 120 de zile (4 luni) solicită o atenție mare atât asupra furajării cât și a calității timpurie a masculilor, separarea celor rămași în urmă cu creșterea și urmărirea sănătății lor.
cresterea porcilor
Foto: Gheorghe Cojocaru
Tineretul porcin ajuns la greutatea de 25-30 kg/cap urmează creșterea în faza întâi de îngrășare care ține până ajunge la 50 kg/cap. Această categorie solicită o atenție mai mare și o hrănire cu furaje concentrate cu un conținut de 16-17% proteină digestibilă (PD). Dacă la structura de 35-40 kg furaj concentrat adăugăm 230-250 g proteină brută digestibilă (PBD) vom obține o creștere zilnică de 400-450 g spor în greutate pe cap de animal.
Furajul va fi un amestec de cereale măcinate în amestec cu furaje proteice de origine vegetală și animală ca șrotul de soia și de floarea soarelui de la fabricile de ulei și făinuri de origine animală (carne, pește). Furajarea cu concentrate va fi completată cu nutrețuri verzi de orice fel, din flora cultivată sau spontană, sau cu nutrețuri suculente precum dovlecii, napii, cartofii, sfecla furajeră și alte bostănoase.
Faza a doua a îngrășării – cea propriu-zisă de după 50 kg și până la sacrificare se bazează mai ales pe cereale în care predomină porumbul boabe uruit. Furajarea se face în două tranșe, la ore fixe, fără a deranja des animalele. Mica gospodărie țărănească care îngrașă 1-3 porci pe an urmărește de fapt asigurarea consumul propriu de carne de porc.
În fermele mici și mijlocii, tehnologia de creștere solicită o atenție mai deosebită. Rentabilitatea este determinată de realizarea producțiilor zilnice de creștere în greutate și evitarea risipei de furaje. Prin muncă, dăruire și pasiune, totul este posibil. Succes!
Foto: Gheorghe Cojocaru

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply