Cum construiești un leagăn în grădină

1

Ilie Trică, loc. Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragii mei
Revin cu un alt articol, despre cum să-ți construiești un leagăn în grădină. Un leagăn de grădină trebuie să fie suficient de rezistent pentru a putea fi folosit și de copii mai mari și de adulți.
Pentru a construi unul, folosiți cherestea de esență moale de 15×5 cm, rindeluită, pentru stâlpii verticali care constituie picioarele și pentru bara transversală. Stâlpii, de 2,7 m lungime, vor fi înfipți în pământ până la o adâncime de 61 cm, în fundație. Folosiți cherestea tratată sub presiune sau scânduri înmuiate în conservant pentru lemn. Pentru bara transversală veți avea nevoie de o bucată cu lungimea de 117 cm. Pentru scaun, utilizați lemn rindeluit de esență moale cu dimensiunile de 23×3,8 cm, tăind o bucată de 56 cm lungime. Vă mai sunt necesare: clei rezistent la apă, glaspapir, conservant pentru lemn sau un lac rezistent pentru exterior, beton, 8 m de sfoară de polipropilenă groasă de 10 mm, cu ochiuri de metal (care se vând ca „ocheți” în magazinele specializate în echipamente navale), 2 cârlige solide pentru susținerea leagănului, împletitura ceruită. Uniți bara transversală cu stâlpii prin îmbinări cu cep și crestătură și prin lipire. Lăsați cleiul să se întărească și neteziți părțile cepurilor care ies în afară. Șlefuiți cu grijă tot lemnul cu glaspapir pentru a îndepărta așchiile. Aplicați conservant pentru lemn, lac sau vopsea de protecție.

leagan de gradina
Foto: Cristian Niculescu
Folosind rama ca reper, săpați în pământ 2 gropi adânci de 76 cm. Introduceți câte 15 cm de panglică de cauciuc în fiecare, pentru a asigura drenajul apei. Așezați apoi rama pe poziție și introduceți din nou cauciuc, la 15-20 cm de suprafață. Umpleți cu beton, neteziți suprafața și faceți o pantă de la picioarele de lemn spre exterior. Tăiați bucata de sfoară în două, pliați la jumătate prima bucată, montați ochiul de metal (sau ochetul) în buclă și fixați-l cu împletitura ceruită. Repetați operațiunea pentru cealaltă bucată de sfoară. Faceți 4 găuri în scaun, câte două pe fiecare parte, la aproximativ 40 cm de colțuri. Măsurați distanța dintre găuri și marcați-o pe bara transversală pentru a stabili locul de inserție a cârligelor. Înșurubați cârligele în bara transversală și treceți prin ele ochiurile de metal. Întindeți capetele frânghiilor până la scaun, având grijă să lăsați suficient spațiu pentru picioare între scaun și pământ. În final, legați bine frânghiile deasupra și dedesubtul scaunului și întăriți capetele cu lampă (ardeți capetele puțin) și frânghii de nailon. Legați fiecare pereche de capete de frânghii cu împletitura ceruită la aproximativ 20 cm deasupra scaunului.
Centrele specializate în amenajarea grădinilor și marile magazine de jucării vând leagăne de grădină pe care să le asamblați acasă. Multe dintre acestea sunt formate din segmente tubulare de metal și sunt însoțite de instrucțiuni de asamblare. Verificați dacă părțile componente se potrivesc perfect, dacă nu, le puteți ajusta acasă cu un ciocan de cauciuc. Întrucât acest tip de ramă este destul de ușor, trebuie ancorat foarte bine în pământ, mai ales dacă leagănul va fi folosit și de copii mai mari. Puteți utiliza în acest scop cârlige lungi de metal, care nu sunt însă eficiente dacă solul este moale. Pentru a fixa leagănul, săpați câte o groapă îngustă și adâncă pentru fiecare stâlp și umpleți gropile cu beton. Verificați regulat leagănul, pentru a vedea dacă vopseaua nu s-a deteriorat sau există zone cu rugină. Îndepărtați rugina sau resturile de vopsea cu glaspapir, apoi aplicați un lac rezistent la coroziune.
Foto: Cristian Niculescu, Ilie Trică

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Loc de joacă | Revista Practic idei

Leave A Reply