Cum confecționezi un sarafan

0
Foto: Elena Hăbăsescu
Elena Hăbăsescu, loc. Bocșa, jud. Caraș Severin
Dragi prieteni,
Deoarece suntem în miez de iarnă, iar prin grădină ori livadă nu e de muncă, vă propun să vă folosiți timpul liber constructiv, creând diverse obiecte decorative ori utile prin tehnica quiltingului, despre care v-am mai scris în numerele trecute.
De această dată, vă explic cum am făcut eu un sarafan colorat și util, foarte bun pentru anotimpurile reci. Dacă aveți resturi de materiale cu imprimeuri sau de culori diferite, puteți face diverse obiecte de îmbrăcăminte cum ar fi rochii, sarafane, veste sau costumașe. Sarafanul pe care l-am făcut, este ușor, plăcut la atingere, se poate spăla și călca, nu se șifonează.
L-am confecționat din bucăți de material avute în casă. Pentru acest sarafan am folosit materiale din bumbac unde predomină culoarea verde, vatelină foarte subțire, ață de diferite culori. Sarafanul a fost realizat după tehnica quiltingului, adică 3 straturi: față (decorativă), dos (un singur material) și în mijloc vatelină. O jumătate din fața sarafanului este quiltuită cu mâna și cealaltă jumătate cu mașina de cusut.
Cum procedați? Materialele se taie fâșii de 6 cm lățime, iar lungimea poate fi cam de 50 cm. Aceste fâșii se cos între ele după care se taie materialul rezultat în alte fâșii, tot de 6 cm lățime din care veți obține fâșii cu pătrate care se vor coase între ele. Mai puteți adăuga și alte fâșii colorate fără imprimeu, ca să arate modelul mai frumos, între care intercalați o fâșie cu pătrate. Acesta este fața sarafanului.
Cele 3 elemente (față, dos, și în mijloc vatelină) le uniți între ele prin cusături decorative, la mașină sau cu mâna, rezultând un material de grosimea unei bucăți de stofă, dar mult mai ușoară și mai plăcută la atingere pentru că este din bumbac. Materialul pentru prima față a sarafanului îl quiltuiți (matlasați) cu mașina de cusut. Materialul pentru a doua față a sarafanului îl quiltuiți cu mâna. Cusătura se face sub formă de flori scoțând în relief anumite porțiuni. Croiți cele două bucăți pentru fața sarafanului după mărimea dorită. Croiți și spatele sarafanului, apoi uniți cele două piese (față și spate). La croiala din jurul gâtului, din jurul brațelor și la poale tiviți, paspoalați, punând o margine dintr-o fâșie de 4 cm lățime pe care o aplicați pe fața sarafanului la mașina de cusut, iar pe dos o coaseți cu mâna.
Data viitoare, vă voi scrie despre cum confecționați veste. Să le purtați sănătoși!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply