Cum aperi grădina de îngheț

0

Monica Viericiu
Încă ai roade în grădină și speri să se mai coacă? Atunci urmărește prognoza meteo și uite ce poți face să le păzești de îngheț.
Odată ce a sosit înghețul nu prea mai avem multe de făcut pentru a salva plantele, de aceea să ne concentram eforturile pe metodele de prevenire a acestui fenomen. Desigur, nu stă în puterea noastră să schimbăm vremea, dar o putem urmări pentru a prezice fiecare, în casa lui, temperaturile de peste noapte și dimineața devreme, când este cel mai friguros moment al zilei. Știind la ce să ne așteptăm, avem timp să acoperim plantele.
Dar cum aflăm dacă va fi brumă sau îngheț dimineața? Simplu, urmărim evoluția temperaturii ziua, notând valorile înregistrate la orele 13, 18, 21 și 23 sau 24. Diferența de grade Celsius a unui interval o raportăm la numărul de ore din perioada respectivă, aflând astfel cu ce  viteză scade temperatura într-o oră și putem anticipa aproximativ, valoarea temperaturii din dimineața următoare. Pentru acuratețe sporită, fii atent mai ales la valorile notate după orele 21. De exemplu: dacă la orele 21 erau 7 grade Celsius, iar la 24 temperatura scăzuse la 4 grade, deci diferența de 3 grade împărțită la 3 (intervalul are 3 ore) ne indică o viteză de scădere a temperaturii cu 1 grad pe oră. Luând în calcul aceste informații putem preconiza că până dimineața, în decurs de 7 ceasuri, temperatura va scădea până la -3 grade Celsius.
Cât privește materialele folosite pentru protecția culturilor, este vorba în principal despre folii de polietilenă, dar se mai pot adapta umbrele vechi, prelate, saci de iută, după cum are fiecare la îndemână. Reține că acestea materiale ar trebui întinse pe suporturi din nuiele sau crengi, astfel încât să nu atingă plantele. Se mai poate interveni pentru stoparea brumei prin fumigații, doar că acestea presupun multă atenție pentru ca fumul să persiste deasupra culturilor, preferabil ca o perdea și focul să fie bine supravegheat pentru evitarea oricărui accident. Metodele prezentate se pot aplica atât toamna târziu, cât și primăvara devreme când încă pândește pericolul brumelor.
Foto: Monica Viericiu (arhiva Practic)

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply