Cum ambalezi și pregătești coletul cu plante

0

Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt

Gheorghe Cojocaru
Stimați prieteni,
Fiecare dintre noi are o metodă de a trimite flori care nu este un șablon, însă câteva reguli sunt necesare și trebuie să fie respectate de toți dintre noi.
Momentul când expediezi un colet trebuie ales cu responsabilitate după anotimp și se-
zonul optim de plantare sau de transport. Timpul de la expediere până la primire trebuie să fie cel mai scurt, iar ambalarea plantelor în colet să se facă cât se poate mai aproape de momentul expedierii. În general, un colet intern ajunge prin poștă la destinație în 2 zile dacă este depus până la ora când coletele se preiau în ziua respectivă.
Ambalarea și expedierea coletelor se face ținând cont și de condițiile de temperatură care ar putea crea o influență nefavorabilă‑asupra materialului sădit (ger, temperaturi ridicate etc.).
Alege cel mai bine zilele de la începutul săptămânii, evitând sărbătorile legale și weekendul în care coletul ar putea să staționeze în depozite și oficii poștale.
Caută un ambalaj rezistent la transport, manipulare și depozitare și ușor care să protejeze bine conținutul și să fie pe măsura mărfurilor expediate.
Recoltează plantele, butașii, lăstarii cu puțin timp înaintea ambalării în colet și cât mai aproape de momentul expedierii. Verifică-le bine să nu fie bolnave, rănite, rupte, deshidratate, infestate cu dăunători sau cu mu-
cegaiuri – și să aibă vigoare.
Plantele verzi nu trebuie să fie presate și nici bulbii sau rizomii și nici să aibă joc în colet de la spațiile goale, care ar duce la rupere. Dacă sunt spații goale în colet se umplu cu materiale ușoare și moi care să amortizeze șocurile mecanice și să nu permită mișcarea în colet cum sunt cocoloașele de hârtie,
diferite materiale plastice,
polistiren.
Plantele care se trimit cu balotul de pământ, fie în ghivece de înmulțire, fie înfășurate, trebuie fixate, căci greutatea pământului poate rupe tulpina în
timpul șocurilor sau se poate risipi.
Fiecare sortiment (specie) se etichetează înscriind numele plantei și câteva date necesare, ca de exemplu dacă este o plantă anuală, bienală sau perenă, de ghiveci sau de grădină, dacă se crește la loc umbrit ori însorit, dacă este sensibilă la îngheț și frig iarna.
Se mai pot face anumite atenționări: plantă otrăvitoare, plantă iritantă, are țepi, spini sau că este o plantă foarte fragilă care se rupe repede.
Bulbii, rizomii, rădăcinile, bu-tașii etc., care se deshidratează repede se ambalează în pungi cu turbă, rumeguș sau talaș și se face atenționarea să se planteze cât mai repede. Majoritatea bulbilor trimiși prin poștă se ambalează în pungi perforate, sau pungi cu bule de aer, sau în cutii care să-i ferească de zdrobire sau ruperea vârfului.
Rădăcinile libere sau partea bazală a butașilor se înfășoară în materiale umezite – vată, hârtie, materiale textile etc., ca să nu se deshidrateze, dar în acest caz vor fi puse și în pungi sau ambalaje care să nu permită udarea etichetelor. Rădăcinile nu trebuie mocirlite excesiv, doar cât este necesar pe timpul transportului. Frunzele, tulpinile, vârfurile vor fi libere sau învelite parțial ca să respire și să nu se încingă. Ele au nevoie de aer. Unii butași lemnoși sau semilemnoși pot fi înfipți cu partea bazală într-un cartof mic sau bucăți de cartof și apoi înfășurați.
Butașii sau plantele verzi cu sau fără rădăcină recoltate cu puțin timp înainte de ambalare se fasonează eliminând excesul de rădăcini, de frunze sau tulpină, precum și părțile îmbătrânite, ofilite sau uscate. Nu expediați plante prea crude, neacomodate sau necălite. Ele nu rezistă nici la tansport, nici la stres.
Tot timpul să aveți în vedere să nu îngreunați coletul cu ce nu trebuie, căci plata taxelor se face în fruncție de greutatea coletului. Evitați ambalajele grele, pământul, excesul de înfășurări etc.
Plantele foarte fragile se pot ambala în PET-uri tăiate pe măsură, tuburi, pahare de plastic etc., fixându-le în colet și în ambalaj. În colet trebuie să fie și aer, deci evitați aglomerarea plantelor, dar nu lăsați goluri pentru mișcare ce dăunează plantei. În colet puneți o scrisoare cu explicații, nota de inventar al produselor expediate, informații diverse. Cutia-colet care este un ambalaj refolosit de la diferite produse se învelește în hârtie, lipită cu scoci pe care scrieți vizibil și descifrabil numele destinatarului și al expeditorului cu adresele respective și codul poștei. În final coletele mai mari sau mai grele se leagă cu sfoară rezistentă pentru a nu se desface, dar și pentru a se putea manevra ușor.
La primirea coletului se procedează la dezambalarea lui cu grijă și cât mai repede. Plantele se aerisesc imediat. Tăiați cu foarfeca sforile sau ambalajul, căci altfel este posibil să rupeți plantele. Duceți plantele la un loc luminos, umbrit, ferit de soare direct, păstrați-le la un loc mai răcoros. Unele se pot pulveriza cu apă sub formă de ceață – excepție plantele care nu suportă apa pe frunze. Dacă considerați necesar puteți reumecta rădăcinile sau capetele bazale ale butașilor. Plantele mai viguroase cu rădăcina liberă precum trandafirii, arbuștii etc., pot sta un timp cu rădăcina în apă. Evitați să stea mai mult timp în apă. Păstrați bulbii la loc uscat, ferit de îngheț, de soare sau de zdrobire și aerisiți.
Replantarea se începe cu plantele vii, cu rădăcina liberă, cu butașii erbacei și cu plantele ori bulbii care se deshidratează ușor. Ultimii rămân bulbii care sunt în repaus.
Primăvara și toamna cu zile mai răcoroase, plantarea se face în tot cursul zilei, iar vara mai spre seară evitând soarele puternic.
În prima săptămână (chiar două) plantele se umbresc de razele soarelui sau se folosesc PET-uri, pungi sau cornete de hârtie pentru a feri de deshidratare și a crea un mediu umed care stimulează înrădăcinarea.
Nu desprindeți etichetele decât în momentul plantării și notați în agendă sau scrieți o nou etichetă cu marker permanent, care nu se șterge, pentru a nu se uita denumirea plantei. Se poate scrie discret și pe ghivece. După ce v-ați linștit și aveți ceva timp, conform regulilor de bune maniere este bine să informați primirea coletului, să mulțumiți expeditorului și să-l atenționați de eventuale nereguli, precum și de felul cum au ajuns și cum se comportă plantele primite, așa încât buna colaborare să contribuie la perfecționarea metodelor de lucru, la satisfacții morale și la o bună prietenie.
Vă doresc să aveți parte de plante frumoase și sănătoase și să vă faceți mulți prieteni de corespondență cu aceeași pasiune ca și voi.
Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply