Cum am salvat o parte din legumele afectate de grindină

0
pag 35
Arhiva Practic
Stimată redacție,
Vă mulțumesc mult pentru articolul din nr. 6/2013 şi pentru premiul acordat. Confirm pe această cale primirea banilor şi voi continua să vă scriu, chiar dacă acum timpul mi-l petrec mai mult la țară în grădină. În rândurile ce urmează vă voi destăinui din nou micile mele încercări în realizarea grădinii de legume şi flori.
Ioana Preda, Bucureşti
Te sfătuiesc, dragă cititorule, să laşi în urmă orice fel de îndoială că nu poți reuşi să te adaptezi situației actuale, destul de grea, pe care cu toții o parcurgem. Nu te speria şi nu renunța orice ar fi, stai şi reflectează şi vei vedea ce schimbări vei face în viața ta şi a familiei tale.
Munca în grădină este foarte grea, dar dacă o faci cu dragoste şi dăruire, iar rezultatele se văd imediat, vei deveni dependent de grădină. Cu toate că am trecut printr-o perioadă grea cu sănătatea, acum sunt în recuperare, dar nu am gândit o clipă că voi renunța la munca în grădină.
În acest an am hotărât împreună cu soțul, fiul şi nora mea să ne ocupăm împreună de grădina de legume şi flori de la țară, acolo unde avem o căsuță şi teren destul. Astă toamnă soțul meu s-a ocupat să are terenul şi să-l curețe de buruieni. În primăvară a discuit şi din nou a curățat terenul. Eu am făcut o schiță şi am stabilit unde vom însămânța fiecare legumă în parte. În acest mod toată familia s-a angrenat la munca în grădină. Astfel am pus: cartofi, ceapă, fasole, porumb, usturoi, spanac, salată, mazăre, iar după data de 10 mai am transplantat răsadurile de roşii, vinete, ardei, gogoşari şi țelină pe care le-am cumpărat de la piață.
Am încercat să pun şi eu în balcon semințe la încolțit, dar nu am reuşit să obțin decât nişte plăntuțe firave, aşa că am renunțat la ele. Fiind o vreme capricioasă, nu am putut realiza mai mult. Am pus în pământ porumb cu fasole urcătoare „aurie de Bacău”, care este foarte productivă şi rezistentă la intemperii. Dovlecii plăcintari şi castraveții i-am pus direct în pământ, fără să mai fac răsaduri, uşurându-mi astfel munca pe cât posibil. Am avut mare noroc că, în urma ploilor apărute, au răsărit şi se dezvoltă frumos, având grijă să le smulgem buruienile şi să-i săpăm. Dar nu ne-a ocolit nici grindina, care a afectat unele legume. Roşiile s-au înnegrit, iar frunzele dovlecilor şi ale fasolei au fost ciuruite. Văzând această si-tuație, am pus în apă la încolțit semințe de dovleac, porumb şi fasole, pe care le-am sădit apoi în pământ, reuşind să obțin alte plăntuțe. Am tăiat frunzele afectate ale roşiilor, le-am copilit şi le-am săpat, astfel că au fost salvate. Dovlecilor le-am tăiat frunzele ciuruite şi au pornit şi ei mai departe în vegetație. Fasolea am defoliat-o, am aerisit-o şi îi merge foarte bine urcată pe porumb.
Roşiilor le-am pus porumb în loc de araci, le-am legat de tulpina lui, iar acum trebuie să le leg a doua oară pentru că au rod frumos. Castraveții i-am pus direct în pământ, iar soțul meu a făcut câțiva spalieri pe care se vor ridica tărtăcuțele şi castraveții. Am uitat să vă spun că am pus, tot direct în pământ, semințe de tărtăcuțe, care au răsărit în număr foarte mare.
Am pus şi semințe proprii de pepeni, galbeni şi verzi, dar am rămas dezamăgită şi am constatat că în toată grădina au apărut muşuroaie întregi de furnici, care toacă tot ce întâlnesc în cale. Nici cartofii nu au fost ocoliți de gândacul de Colorado, aşa că i-am stropit cu Calypso. Frunzele fasolei au început să fie atacate de musculița de seră, aşa că am recurs la Mospilan, soluție cu care le-am stropit.
Pe 1 iulie nepoțelul a luat vacanță de la grădiniță şi a venit la țară. Are deja săpăliga lui cu care pornim împreună la treabă în grădină, însoțiți de cei 3 prieteni ai lui: ursulețul, ursulică şi şoricelul Kyțu.
Anul acesta, cu toate vijeliile şi grindina, avem şi fructe suficiente pentru a consuma în stare proaspătă, direct din grădina noastră şi a pregăti coserve: compot, gem, sirop, nectar preparate după rețete din Practic în bucătărie şi Cărticica Practică. Având colecție dublă la cele 3 reviste, un rând le avem cu noi la țară pentru a le studia, găsim soluții la toate greutățile întâmpinate.
Pentru a câştiga bani frumoşi, cu efort nu prea mare, dacă ai o grădină de legume şi dacă mai dispui şi de ceva pământ „la câmp”, cum se spune la țară, poți cultiva cu succes dovleci plăcintari sau alte tipuri de dovleci comestibili sau porceşti.
Nu vei regreta folosind de la aceştia atât pulpa, cât şi semințele foarte prețioase. Poți cultiva dovlecii pe lângă garduri, şoproane sau prin culturile de porumb, sfeclă, fasole sau printre rândurile viței-de-vie.
Vă voi povesti în cele ce urmează cum am procedat eu anul trecut. Încă din toamnă, după ce am săpat grădina de legume, având grijă ca săpătura să fie mai adâncă, am stabilit ordinea plantării legumelor, fiind foarte atentă la respectarea rotirii culturilor. Am stabilit ca dovlecii să-i plantez în brazda mică de porumb, o parte, şi alții lângă un şopron şi o stivă de legume. În primăvară am mărunțit bine pământul, l-am dezinfectat cu piatră vânătă (2 linguri la 10 l de apă) şi am aşteptat încălzirea solului. Odată cu pregătirea răsadurilor de roşii, ardei, vinete, gogoşari, am pus la încolțit şi semințele de dovleac plăcintar.
Anul trecut a fost primul an când am folosit această metodă, experimentând din nou mai mult de curiozitate. Am pregătit 6 casolete de margarină găurite, pe care le-am umplut cu pământ de flori de la florărie. În fiecare cutie am pus câte 2 semințe de dovleac înfipte în pământ cu vârful în jos, le-am udat şi le-am aranjat în balcon împreună cu celelalte cutii cu semințe, în data de 19 martie. Le-am ținut la soare, le-am udat şi am aşteptat să răsară.
pag 36
Arhiva Practic
Au răsărit toate semințele, le-am îngrijit şi udat cu apă obținută din zăpadă topită şi s-au dezvoltat foarte frumos. Când pământul s-a încălzit, în jurul datei de 20 aprilie, le-am dus la grădina de legume. Am pus câte 2 plăntuțe la cuib, lângă un şopron şi o stivă de lemne, iar unele în brazda cu porumb. A fost primul an când am procedat astfel şi rezultatul a fost extraordinar. În brazda cu porumb am transplantat de asemenea câteva cuiburi, procedând la fel, lăsând la cuib 2 plăntuțe, aşa încât din cele 12 semințe de dovleac plăcintar mi s-au prins 100%.
Poți pune semințele de dovleac direct în pământ, în situația când cultura o faci în câmp, în lanuri de porumb, sfeclă sau alte legume.
Procedezi la fel înfigând la fiecare cuib 4 semințe cu vârful în jos, având grijă să le răreşti lăsând numai 2 plăntuțe la cuib, celelalte plăntuțe le poți muta în altă parte dacă sunt viguroase sau le poți suprima. Am avut grijă să prăşesc şi să sap dovlecii să nu-i năpădească buruienile.
O altă grijă am avut de a lăsa pe un lujer 2 dovleci, iar pe cei mai nedezvoltați i-am suprimat lăsându-i pe cei 2 să se dezvolte bine.
Dovlecilor plăcintari plantați în curte lângă gard şi celor de lângă stiva de lemne (pe care i-am dirijat încă de la primele frunze să se urce), le-am pus la rădăcină sticle de 5 l (peturi), tăiate la bază, pe care le-am ținut în permanență cu apă. Rețineți că dovleceii și dovlecii sunt foarte avizi de apă, aşa că fiind o vară călduroasă, le-au prins de minune acele mici completări de apă.
Deoarece noi am fost la Bucureşti nu am avut de unde lua gunoi de grajd, aşa că neavând fertilizant de acest fel am recurs la altul, tot natural și eficient, anume producerea minunatelor macerate din plante. Celor cu plantații mari de dovlecei le sugerez îngrăşarea cu gunoi de grajd sau de păsări.
Dovlecii plăcintari sunt o sursă sigură de venit şi vă sfătuiesc, dragi cititori, să vă gândiți bine la acest lucru. Începând cu 20 septembrie şi până pe 10 octombrie atunci când cade prima brumă, trebuie recoltați şi depozitați în pivniță sau sub şura de paie.
Din dovleci poți pregăti tra-diționala plăcintă de dovleac, simplă sau în amestec cu mere, dar îi poți pune şi în supe, ciorbe, mâncăruri, deoarece conferă o savoare deosebită preparatelor.
Dovlecii reprezintă o sursă de vitamine, căutați fiind pentru aportul de proteine, ulei, glucide, lecitină şi enzime. Sunt foarte nutritivi şi energizanți.
Aşa că, dragii mei prieteni, dacă vreți să reuşiți în viață, în primul rând să fiți optimişti şi cu credință în Bunul Dumnezeu, care ne dă de toate. Mult succes vă doresc!
Spor la muncă să aveți!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply