Cum am grijă primăvara de colocazie și cală

0
zantedeschia
foto: Vasilica Diaconu
Vasilica Diaconu, loc. Orlești-Silea, jud. Vâlcea
Dragă redacție,
Doresc să-i mulțumesc și pe această cale soacrei mele care mi-a insuflat dragostea pentru flori, datorită ei am învățat să iubesc florile și să le îngrijesc, iar acum pentru că am destule flori frumoase ornamentale, prin flori și prin frunze, aș dori să le împărtășesc din experiența mea și altor cititori care poate dețin aceste plante; un sfat bun în plus nu strică nimănui, pentru a avea flori bine îngrijite și frumos înflorite.
Zantedeschia sau popular Cala. Planta are în pământ rizomi din care pornesc frunze mari de un verde strălucitor, deosebit de frumoase și ornamentale. Planta este formată din multe frunze care cresc înalte sub formă de tufă bogată. Florile apar în funcție de perioada de repaus de care planta are nevoie în fiecare an cel puțin 2 luni. Cel mai bun repaus este considerat atunci când frunzele se îngălbenesc, apoi se usucă și cad.
Cea mai bună perioadă pentru acest repaus ar fi în lunile de vară după ce planta a înflorit, dar pentru că frunzele de cală sunt frumoase și ornamentale și după perioada de înflorire nu ne îndurăm să lăsăm cala să se usuce și atunci, perioada cea mai bună pe care eu am ales-o este din luna octombrie până în decembrie. Din ianuarie reluăm udatul plantei, la început câte puțin și din ce în ce mai mult până se ajunge ca planta să primească apă suficientă cât are nevoie pe timp de iarnă. După 3-4 luni de la repunerea în vegetație, cala va înflori.
Cala este o plantă ușor de îngrijit chiar și de începători. Iarna când planta se află în repaus, nu se udă deloc și se ține la o temperatură de 8-10 grade Celsius și fără lumină.
Vara se ține la lumină, dar nu în soare și nu se pune niciodată apă pe frunze, că apar pete. Din momentul când apar tijele florale, cala are nevoie de îngrășământ cel puțin odată la 2 săptămâni. Înmulțirea calei se face prin despărțirea rizomilor la sfârșitul repausului. Rizomii despărțiți se plantează în ghivece corespunzătoare mărimii plantei și trebuie avut în vedere că planta rămâne în același vas 2-3 ani. Vasul calei se schimbă doar atunci când este nevoie, doar pământul de la suprafața vasului este bine să se schimbe de fiecare dată atunci când planta se repune în vegetație.
Mai trebuie avut în vedere faptul că, această plantă se înmulțește mult și dacă face frunze prea multe nu va mai înflori la fel de frumos, de aceea vara când frunzele sunt multe și dese se pot reduce prin tăierea lor (rărirea frunzelor).
Pământul din vas nu trebuie să fie unul special, crește bine în orice fel de sol și dacă este ceva mai humos se udă mai rar, pentru a nu-i putrezi rizomii.
Colocazia. Tulpina este groasă și fără ramificații. Pe măsură ce planta crește, frunzele de la rădăcină se îngălbenesc, se usucă și cad. Colocazia este o plantă cu vegetație continuă, dar iarna ar fi bine să treacă printr-un repaus ușor când se rărește udatul și se ține la o temperatură de 12-14 grade Celsius. Vara se ține în loc cald, umbrit și are nevoie de multă apă.
Înmulțirea Colocaziei se face prin despărțirea lăstarilor care apar la baza plantei.
Lăstarii despărțiți de planta-mamă se plantează în ghivece cu dimensiuni corespunzătoare mărimii plantei și trebuie avut în vedere că planta va rămâne în același vas 2-3 ani și că poate ajunge la 1,5-2 m înălțime, iar frunzele sunt foarte mari. Frunzele verzi, mari, lucioase atrag praful și de aceea trebuie șterse des cu un burete înmuiat în apă. Pământul în care se replantează planta să fie compus din pământ de țelină, mraniță și nisip. Îngrășământ are nevoie doar de 2-3 ori toată vara, pentru ca frunzele să crească mari și lucioase. Sper să vă conving că merită să aveți aceste plante.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply