Cum am construit un solar

0

Viorel Ciurci, sat Valea Bălcească, com. Nicolae Bălcescu, jud. Vâlcea
Vă multumesc pentru articolul publicat la concursul de bricolaje. Am fost încântat să văd că v-a plăcut ideea mea de a decora stâlpii de beton cu pietricele de râu. Multumesc și pentru premiul acordat. Am cumpărat de toti banii seminte de flori pentru sotia mea. A fost așa de fericită! Și pentru că de anul trecut m-a rugat să-i construiesc un solar, am zis să-i mentin această stare de fericire și să i-l fac. Un motiv în plus a fost și faptul că vara trecută aproape toate roșiile ni s-au mănat, de n-am cules mai nimic. M-am „topit” de supărare când am văzut roșiile mari și frumoase, date în pârg, cum se transformă în bălegar. Nu am salvat decât câteva cuiburi și acelea cu chiu și vai, stropite cu chimicale, deși eu nu sunt de acord cu ele.
Așadar să vă povestesc despre constructia solarului la care m-a ajutat și fratele meu. Mai întâi am delimitat suprafata pe care să întindem solarul (10 m lungime/5 m lătime), apoi am făcut gropi adânci în care am băgat stâlpii de sustinere (12 bulumaci groși din lemn de salcâm pe care i-am ars în foc la capătul ce venea îngropat, pentru a-i feri de pu- trezire). Apoi am cumpărat leaturi din lemn de brad și le-am prins pe stâlpii de sustinere, destul de apropiati între ei, pentru ca folia să fie fixată bine. Într-unul dintre capete am măsurat cu ruleta și am lăsat o poartă de 1,5 metri. Am zis să fie atât de largă pentru a putea intra lejer cu diverse lucruri: roabă, cărucior, lădite etc. Rama portii am făcut-o tot din leaturi de brad, dar ceva mai groase, pentru rezistentă și am îmbrăcat-o în folie.
După aceea, am cumpărat folie specială pentru solar. Este mai rezistentă decât folia obișnuită și se vinde la kilogram. Preturile variază între 8 lei și 20 lei kilogramul, în functie de grosimea și calitatea foliei. Apoi am întins bine folia peste leaturile de brad și am prins-o pe exterior, de-a lungul leaturilor cu niște șipci subtirele, tot din lemn, pentru ca vântul să n-o poată umfla și să o rupă. La baza solarului, am îngropat folia în pământ și am fixat-o cu scândură groasă. Gata! Pe viitor aș vrea să pun de jur împrejur scocuri (jgheaburi) pentru colectarea apei de ploaie, care să se strângă într-un butoi mare și să o folosesc la irigat în solar. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply