Cum alegi si pastrezi bradul

1

Monica Viericiu
Parcă nu se se pot imagina sărbători de iarnă fără un brad de Crăciun, dar înainte de a cumpăra unul ar trebui să cumpănim atent ca să facem o alegere bună.
Dacă ești adeptul brazilor naturali, atunci gândește-te câți ani îi trebuie unui brăduț să crească până la dimensiunile potrivite pentru tăierile făcute de Crăciun. Desigur, sunt puieți aleși special de silvicultori pentru a rări anumite locuri din păduri sau chiar cultivați anume în acest scop. Dar poate ar merita sădiți în locuri unde să creacă până la dimensiunile obișnuite ale speciei lor și să ne dăruiască oxigenul de care avem nevoie zi de zi.
Dacă tot nu te-am convins să renunți la bradul natural, gândește-te și la varianta cu pomul sădit în vas, care, după sărbători poate fi dus la o pepinieră sau plantat în grădină. Pentru a mai fi viabil, pomișorul din vas ce îi găzduiești la tine în casă are nevoie de condiții bune, ca pentru un musafir de vază  ce este. Așa că pregătește-i o cameră mai răcoroasă, aerisită, cu aer nu foarte uscat și udă-l regulat pentru că altfel se va usca. Totodată caută să nu pui foarte multe ornamente care să-i îndoaie ramurile.
Și pomii tăiați se mențin mai bine în camere cu temperatură mai scăzută. Pentru ei caută suporturi cu vas de apă încorporat, deoarece dacă au apă suficientă vor rezista mai mult timp frumoși. Este de preferat să ții bradul legat până în preajma Crăciunului și să-l desfaci doar atunci când îl împodobești, altfel ramurile se lasă în jos repede. Ca să fie frumos timp îndelungat, un brad tăiat trebuie să fie și proaspăt, lucru de care îți dai seama examinănd ramurile. Sunt recent tăiați cei la care crenguțele sunt elastice, iar acele nu se desprind ușor de crenguță și odată zdrelită coaja emană un plăcut și inconfundabil miros de conifere. Unul dintre modurile în care poți deosebi un brad de un molid este forma acelor și culoarea de pe spatele acestora, la brad dosul acelor fiind mult mai deschis.
Pentru a nu mai fi întâmpinați la început de ianuare de imaginea dezolantă a brazilor aruncați la gunoi, unele supermarketuri oferă cupoane valorice pentru persoanele ce aduc după sărbători pomul de Crăciun la magazinul de unde l-au cumpărat. Merită deci să fii organizat, pentru că ești și recompensat!
Foto: www.pixabay.com
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: brad uscat | Revista Practic idei

Leave A Reply