Cum alegi o bancă de încredere

0

Dacă vrei să-ți deschizi un cont de economii, un cont curent, sau poate să iei un împrumut dar nu ești sigur la ce instituție bancară să apelezi, este important să cântărești bine opțiunile pe care le ai. În funcție de nevoile tale actuale și de cele care ar putea să apară în viitor, există câteva criterii după care te poți ghida în alegerea băncii cu care urmează să lucrezi.
Principalele aspecte luate de obicei în considerare sunt legate de cât de cunoscută este o anumită bancă, istoricul acesteia, pachetele de servicii și ofertele disponibile, modul în care își tratează clienții.
Serviciu clienți și alte servicii utile
Un lucru important în colaborarea cu o bancă este să dispui de servicii utile, cum ar fi accesul permanent la informații, internet banking, sprijin și suport din partea serviciului clienți. Pentru că nevoia oamenilor de a avea control asupra propriei situații financiare este una evidentă, băncile aduc mereu îmbunătățiri modului de comunicare cu clienții. Majoritatea băncilor au numere de telefon non stop, care pot fi apelate la orice oră, în caz de nevoie. De asemenea, unele bănci, precum Banca Transilvania, oferă clienților o secțiune specială pe pagina lor de internet, unde aceștia au posibilitatea de a afla răspunsul la orice întrebare. Acest tip de serviciu este deosebit de util dacă, de exemplu, vrei să afli ce înseamnă sumele blocate pe card, cum se pot reseta anumite parole, ce trebuie să faci în anumite situații etc.
Prin urmare, înainte de a lua o decizie, informează-te în ce mod îți este garantat accesul la informații și cât de promptă este instituția în rezolvarea problemelor cu care te-ai putea confrunta.
Care sunt nevoile tale, momentan? Dar în câțiva ani?
Ce îți dorești momentan de la o bancă? Poate vrei să-ți deschizi un cont pentru salariu, ceea ce înseamnă că vei folosi frecvent cardul. În această situație trebuie să acorzi atenție comisioanelor de ridicare și taxelor de administrare. Informează-te de costurile implicate în cazul în care folosești bancomatele altor bănci sau folosești cardul în afara țării. Unele comisioane sau taxe pot părea aproape nesemnificative, însă vor face o diferență la final de an.
Conform statisticilor, românii sunt mai atenți la cheltuieli decât în anii trecuți, dovadă fiind creșterea sumelor depozitate. Dacă te gândești de asemenea să economisești și ai în vedere un cont de economii sau un depozit bancar, interesează-te care sunt opțiunile cele mai avantajoase și dobânzile oferite de fiecare bancă în parte.
În cazul în care ești interesat de anumite tranzacții, pe care le realizezi frecvent, acordă atenție acestui detaliu și posibilelor plusuri sau minusuri. Însă un lucru foarte important este să-ți evaluezi nevoile pe termen mai lung. S-ar putea ca, deși momentan nu ai nevoie de un anumit serviciu, acest lucru să se schimbe în scurt timp. Astfel, în analizarea ofertelor păstrează în minte ce nevoi ai putea avea în următoarea perioadă.
Analizează ofertele și profită de concurență
Băncile sunt diferite, de aceea înainte de a alege o bancă este important să compari. Notorietatea este un aspect ce trebuie luat în considerare, dar nu ar trebui să primeze. Uneori băncile mai mici și mai puțin cunoscute pot avea oferte mai avantajoase tocmai pentru a reuși să atragă clienți. Analizează informațiile concrete de care dispui și profită de pe urma concurenței. O idee bună este să soliciți o întâlnire pentru a discuta direct cu un consilier. În acest fel vei putea vedea cum ești tratat și, în plus, dacă ești interesat de un împrumut, vei putea negocia o dobândă cât mai redusă.
Dacă ești deja client al unei bănci, nu te grăbi să-ți îndrepți atenția spre alte opțiuni, ci ia în considerare că ai putea avea anumite beneficii dacă optezi pentru un serviciu suplimentar la aceeași bancă.
O altă idee pe care trebuie să o ai în vedere e că ar putea fi în avantajul tău să colaborezi cu mai multe bănci în același timp, mai ales în cazul în care ești o persoană de afaceri. Vei putea beneficia de mai multe oferte, care sunt disponibile doar la anumite bănci și îți vei gestiona mai ușor resursele financiare.
Într-un final, indiferent de alegerea pe care o faci, nu uita că nu există o bancă perfectă, ci doar una mai potrivită nevoilor tale.
 
Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply