Cum alegi mașina de cusut

1

Monica Viericiu
Orice gospodină are din când în când de retușat haine, ba de schimbat un fermoar, ba de scurtat o rochiță, ba de cusut un tiv și tot așa. Și pentru intervenții mici te descurci cosând de mână, dar dacă vrei să arate foarte bine lucrul tău sau este vorba de un obiect mai mare, gen husă, atunci ai nevoie de o mașină de cusut. Dar cum s-o alegi? Iată câteva repere de luat în calcul.
Înainte de a începe să iei la analizat toate site-urile specializate și forumurile, discută și cu prietenele tale care sunt mai avansate în domeniul croitoriei. De multe ori un sfat bun este de neprețuit. Apoi află unde au sediul firmele consacrate și dă o raită prin magazinele de prezentare, unde afli foarte multe lucruri interesante și utile, doar că vei fi tentată să cumperi o mașină de cusut care face mai multe operații decât ți-ai propus.
De la bun început ar fi bine să știi clar la ce urmează să folosești mașina, cam cât de des, fiindcă una pentru uzul gospodăresc va costa mai puțin decât una pentru o mică afacere. Unele modele execută o mulțime de cusături foarte atractive dar pe care le vei folosi arareori, probabil o dată de curiozitate. Pentru produsele noi, din magazine sau de pe site-uri, poți opta pentru extinderea garanției, ceea ce presupune să plătești mai mult, dar să ai garanție cu 1-2 ani mai mare decât cea standard. Atenție, problemele apărute din cauza uzurii sau a folosirii deficitare nu sunt acoperite, de aceea fii cu băgare de seamă ce alegi.
Caută o mașină de cusut destul de puternică, preferabil peste 80 W, stabilă (aici și greutatea contează, și se recomandă să fie peste 6 kg), cu suveică din metal, care să coasă și materiale groase și subțiri, să permită modificarea lungimii și lățimii pasului cusăturii și modificarea poziției acului sau lucrul cu ace duble. Bine este să coasă și înapoi, ca să întărești anumite cusături.
Dacă te interesează un model robust, ai și varianta unei mașini de cusut de ocazie, ceea ce înseamnă un preț mai mic dar și să-ți asumi un risc suplimentar, în caz de probleme, vei suporta reparațiile din buzunar. Dacă iei o mașină de cusut de ocazie, verifică să funcționeze corect, să nu fie uzate părțile importante, să aibă accesoriile minime și cartea de utilizare. Succes!
Foto: Mihai Nicolae (arhiva Practic)
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: croiesc lenjerii de pat | Revista Practic idei

Leave A Reply