Cum alegi cele mai potrivite covoare în funcție de culoarea pereților

0

Ți s-a întâmplat vreodată să-ți alegi mai întâi accesoriile atunci când te îmbraci pentru o petrecere și să încerci să-ți compui ținuta în funcție de acestea? Poate doar dacă îți place să complici prea mult lucrurile. Altfel, procedezi la fel ca toată lumea: alegi mai întâi lenjeria intimă și continui de acolo cu unul sau mai multe straturi de haine, lăsând accesoriile la urmă.

Același principiu funcționează și când decorezi o încăpere. Începi cu podeaua, apoi continui cu pereții și mobila. E mult mai ușor să alegi piesele de mobilier și celelalte obiecte în funcție de covor, decât să încerci să descoperi covorul ideal care se armonizează cu toate elementele dintr-o încăpere deja amenajată.

Aceasta este, de altfel, și recomandarea designerilor de interior, însă probabil că de cele mai multe ori te regăsești în ipostaza unui detectiv cu o misiune tare dificilă: din sute de modele de covoare, tu trebuie să-l găsești pe cel care creează sau menține echilibrul cromatic al încăperii, asigurându-ți în același timp confortul necesar stilului tău de viață. Cum faci acest lucru într-un timp scurt și fără stres? Urmând sfaturile de mai jos:

Dacă pereții sunt vopsiți într-o culoare intensă

  • Alege un covor în care se regăsește nuanța respectivă

Poți obține un efect armonios optând pentru un covor care conține chiar și o singură culoare care se regăsește pe pereți, în tâmplărie sau mobilier. Nici măcar nu trebuie să fie o culoare dominantă, ba chiar rezultatul este mai plăcut dacă asortezi culori secundare, cu condiția ca acestea să nu fie copleșite de alte nuanțe. De exemplu, dacă încăperea are pereții în tonuri de albastru, un covor roșu cu accente albastre se va integra cu naturalețe în decor.

  • Alege un covor cu o culoare contrastantă

Există câteva combinații inedite de culori contrastante cu care nu poți da greș, iar galben-gri și portocaliu-albastru sunt două dintre acestea. Astfel, dacă pereții sunt zugrăviți într-o nuanță luminoasă de galben, un covor gri va domoli impactul prea puternic al acesteia, iar niște pereți portocalii vor crea un cadru ideal pentru un covor în nuanța complementară de albastru.

  • Alege un covor într-o nuanță similară

Schema monocromatică pare ușor de realizat, dar asta nu înseamnă că dacă pereții sunt zugrăviți într-o nuanță închisă de violet, atunci și covorul trebuie ales în exact aceeași nuanță. Monotonia cromatică funcționează doar în anumite cazuri, așa că o opțiune mai potrivită ar fi un covor în tonuri de lila.

Dacă pereții sunt vopsiți în nuanțe neutre

  • Alege un covor care iese în evidență prin culoare sau model

O cameră cu pereții zugrăviți în bej îți dă voie să te joci cu mai multe variante de covoare mai mult sau mai puțin colorate. Optează pentru un covor oriental în tonuri de stacojiu și crem, pentru unul modern cu design geometric sau model floral, sau pentru un covor tradițional românesc. Fundalul neutru este perfect pentru un covor țesut manual, vechi, vopsit natural, care are un avantaj deosebit: datorită coloranților proveniți din substanțe vegetale (rădăcina de roibă, foi de viță de vie, șofran, coajă de nucă), este imposibil să găsești unul ale cărui culori să nu se armonizeze asemenea celor dintr-un buchet de flori.

Dacă pereții sunt vopsiți în alb sau negru

  • Pereții albi adaugă o notă sofisticată unei încăperi, dar pot părea plictisitori în absența unui covor puternic colorat sau cu un design inedit care să atragă privirea. Practic, poți alege orice covor se potrivește cu gusturile tale și cu mobilierul, pornind de la cele simple în nuanțe neutre și continuând cu covoarele cu model abstract în culori strălucitoare.
  • Pereții negri sunt foarte șic în prezent, cu toate că în urmă cu câțiva ani erau preferații adolescenților rebeli. Se combină spectaculos cu un covor gri, acesta îmblânzind puțin atmosfera sumbră, fără să diminueze aspectul dramatic al încăperii. Un covor alb-negru, cu modele geometrice, îi va da un aer modern, iar unul roz pal, cu model floral, aduce o notă de eleganță camerei.

Înainte să te decizi, ia în calcul faptul că petele și praful sunt mult mai vizibile pe covoarele în culori deschise, neutre sau pastelate, decât pe cele mai întunecate, cu modele complicate, care vor arăta foarte bine chiar și după mulți ani de utilizare.  

 

 

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: vivre.ro

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply