Cumperi un brad natural? Citește aceste sfaturi

0

Piețele sunt deja pline de brazi, iar aspectul și prețul nu sunt singurele criterii de alegere a unui brad natural de Crăciun.

Ca să fie clar încă de la început, noi pledăm pentru brazi artificiali, pentru cei plantați în ghivece și pentru cei originali, realizați după inspirația și bugetul tău. Dar dacă ții neapărat să împodobești un brad natural (mai ales că se taie, oricum, mai mulți brazi decât se cumpără), iată câteva sfaturi pentru a face cea mai bună alegere.

Cumpără numai de la vânzători autorizați pentru a avea garanția că vei cumpăra un brad natural dintr-o pepinieră, iar o parte din banii plătiți pentru achiziționarea bradului vor fi folosiți pentru plantarea altor brazi. Sunt mai scumpi, dar din respect pentru natură și pentru propria ta persoană poți face acest sacrificiu. Prin comparație, un brad artificial te costă aproape la fel ca unul natural (și mai puțin, dacă te gândești că este reutilizabil) și îl folosești mai mulți ani. Nu uita ca, după Sărbători, să duci bradul într-un centru de colectare special (unele chiar răsplătesc astfel de fapte bune) în loc să îl atunci.

Un brad de plastic este considerat ecologic dacă îl folosești cel puțin cinci ani.

Un brad natural rezistă circa trei săptămâni, după care acele se usucă, se îngălbenesc și cad. Pentru a se menține frumos în casă, bradul tăiat trebuie folosit în acest interval de trei săptămâni. Îi poți oferi câteva zile de ”viață” în plus, dacă îl păstrezi într-un vas cu apă sau cu pământ umed ori cu rumeguș. Și pământul și rumegușul trebuie udate în fiecare zi. Testează bradul, scuturându-l de câteva ori: în cazul în care o mulțime de ace se desprind și cad, renunță să-l mai cumperi.

Cum alegi bradul taiat. Cateva sfaturi

Măsoară spațiul din casă unde vei așeza bradul natural, înainte de a plecă la cumpărături, deoarece la față locului estimarea dimensiunilor “din ochi” e dificilă. Și nu uitați că la înălțimea copacului mai adăugați încă 10-15 cm din pricină stativului pe care așezați pomul și a ornamentelor din vârf. Să tai dintr-un brad prea înalt ar însemna să-i strici conformația!

Poartă mănuși, astfel încât să poți transporta copacul până la mașină sau direct acasă, fără a te înțepa la mâini: unii copaci au ace foarte ascuțite.

Există o gamă variată de brazi de Crăciun, dar la unele specii acele sunt mai sensibile decât la altele. Astfel molidul Norvegian își pierde acele în 7-8 zile după ce este adus în casă. Bradul nu rezistă tăiat mai mult de 15-20 de zile, iar perioada de la tăiere la momentul în care este adus în casă durează circa 10 zile. Bradul Nordmann, de culoare verde închis este foarte bogat, este potrivit pentru o decorațiune mai sărăcăcioasă și ține după ce este tăiat circa 30 de zile. Este scump și crește foarte greu. Un brad de 1,5 metri creste în circa șapte ani. Molidul Albastru – un copac elegant cu ace de culoare albăstruie, extrem de apreciat, durează circa 20 de zile. Bradul Fraser este foarte rezistent, foarte scump, dar este flexibil, cu ace rezistente și dense.

Un brad natural merită locul cel mai frumos din casă. Este un mic omagiu pentru faptul că l-ai sacrificat. Evită să așezi bradul lângă radiator sau șemineu, căldura va grăbi uscarea și scuturarea acelor.

Sursa foto: pixabay.com/

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply