Cum alegi aparatele electrocasnice (II)

0

Iată prima parte a articolului aici.
Cât privește gătitul, poți alege între aragaz clasic, ori cuptor și plită (pe gaz, electrică sau mixtă – mai costisitoare) încorporabile, care îți permit o mai mare libertate în amplasare și care se pot alege pe dimensiunea bucătăriei tale și pe nevoile familiei. Când achiziționezi cuptorul, optează pentru unul cu funcție de autocurățare, care te va scuti de multă muncă obositoare. Cele mai noi modele sunt prevăzute cu grill, rotisor, cronometru, senzor de temperatură, funcție de decongelare, încălzire a farfuriilor, păstrare caldă a mâncării sau cu setare automată a tipului optim de încălzire, a temperaturii și timpului de preparare pentru preparate.
La alegerea mașinii de spălat fii atent la capacitatea de încărcare a cuvei (variază între 4-9 kg), numărul de rotații pe minut la stoarcere (600-1800), programele speciale (pentru încălțăminte sport, antișifonare, antialergic, încărcare pe jumătate a cuvei și alte variante de economisire a apei, curentului și timpului de spălat, atutocurățare etc.), modul de încărcare a cuvei (frontală sau verticală), dimensiunea (obișnuită sau slim – mai îngustă), tipul de cuvă. Și aici tehnologia a evoluat mult, unele mașini au un program rapid de împrospătare a rufelor cu aer cald, altele au un sistem prin care amestecă detergentul cu apă și aer înainte de începerea ciclului de spălare, spuma rezultată curățând mai eficient țesăturile. Unele modele au senzori care permit identificarea și semnalarea unor probleme tehnice sau dozarea apei și detergentului în funcție de cantitatea de rufe din cuvă.
Pentru alegerea mașinii de spălat vase ia în calcul volumul de vase care trebuie curățate și gândește-te unde o vei amplasa, astfel încât să alegi fie modelul clasic (se așază oriunde), fie unul încorporabil, fie unul compact (ideal pentru bucătăriile mici). Dacă iei una de capacitate mare, ai grijă să aibă și funcția încărcare pe jumătate. Unele modele de ultimă generație dozează automat detergentul în funcție de setările alese și îți amintesc când au nevoie de detergent, printr-o aplicație specială.
Indiferent de marcă, orientează-te spre produse care se pot programa direct de la aparat sau prin aplicații pe telefon (de exemplu unele aparate de aer condiționat).
La cumpărare, dacă ai un buget redus, ar putea să te intereseze oferta de buy back, prin care să primești o reducere în schimbul cedării obiectului vechi pe care vrei să-l înlocuiești, sau varianta produselor resigilate, care au mici defecte (de regulă de natură estetică), și unde reducerea poate ajunge chiar până la 50% din preț. Când primești obiectul la domiciliu, să verifici starea lui, iar dacă nu este corespunzător să refuzi primirea.
Durata medie de viață a electrocasnicelor este de 10 ani de la data cumpărării pentru cele mari (ca frigider, congelator, combină frigorifică, mașină de spălat rufe,  aragaz, cuptor şi plită incorporabile, aparat de aer condiţionat) şi de 4 ani pentru cele mici (ca râșniță, mixer, blender, fier de călcat, radio, uscător de păr).
Indiferent de tipul și modelul de aparat electrocasnic ales, păstrează cu grijă bonul, factura sau altă dovadă de efectuare a plății și certificatul de garanție completat corespunzător cu datele produsului. La unele obiecte, contra cost, perioada de garanție se poate prelungi. Atenție, unii producători permit extinderea garanției doar în primele 30 de zile de la achiziție.
Înainte de a profita de o ofertă care pare bună, de o reducere semnificativă, verifică dacă este una autentică (prețul chiar a scăzut), dacă furnizorul este serios, cât costă aparatul respectiv la alte magazine.
Alegeri inspirate îți doresc!
Text: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply