Cultura culinara in istoria capitalei finlandeze

0

Gastronomia a avut un rol important in evolutia orasului Helsinki, asa ca este celebrata o data cu designul finlandez.

Printre primele restaurante frecventate de locuitorii orasului Helsinki, devenit capitala in 1812, erau Töölö si localul gazduit de primarie. Pe masura ce oamenii au inceput sa lucreze din ce in ce mai mult, acestia nu mai ajungeau la pranz acasa, prin urmare erau nevoiti sa manance in oras. 
S-au dezvoltat restaurante de marca, precum Seurahuone, Kämp si Fennia. In acele vremuri, femeile nu puteau merge intr-un local daca nu erau insotite de un barbat. Desi prohibitia a impus legi dure intre 1919 si 1932, unele restaurante vindeau clientilor si alcool.
Dupa anii ’70, experientele culinare din Helsinki s-au aliniat trendurilor internationale, au fost introduse pizzerii si restaurante cu specific. Prima stea Michelin a fost acordata unui restaurant din capitala finlandeza in 1987.
De-a lungul timpului, arta culinara finlandeza a devenit cunoscuta si peste hotare si a devenit o cultura cautata mai ales de turisti. Astazi, istoria culinara este sarbatorita o data cu World Design Capital 2012, precum si cu implinirea a 200 de ani de cand Helsinki este capitala Finlandei.

Text si foto: Alexandra Badita



Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply