Cultivați și legume mai rare, sunt bune și gustoase! (I)

0

Vă mulțumesc pentru publicarea și premierea articolelor mele, confirm primirea banilor de premiu și revin cu informații despre cultura legumelor.
Vă împărtășesc reușitele mele în ale grădinăritului și vă îndemn totodată, prieteni și citiori ai revistei, să ne scrieți articole cu idei noi și propuneri, venind în ajutorul începătorilor.
Mă voi referi la mazăre și anumite culturi mai rar întâlnite în gospodăriile micilor producători. Aceste legume au o mare importanță în alimentația noastră, datorită conținutului în: vitamine, glucide, lipide, proteine și aportului de calorii. Unele dintre ele sunt folosite cu mare succes și în prepararea anumitor rețete cu efect miraculos asupra suferinzilor.
Hreanul
Este o plantă care se înmulțește de obicei prin rădăcini, deoarece face foarte rar sămânță. În luna martie se plantează bucăți de rădăcini lungi de 8-10 cm în rânduri depărtate la 40-50 cm și la 30-40 cm între fire pe rând, având grijă să udăm bine după sădire, până se prinde. În timpul vegetației se prășește locul de buruieni și în toamna anului al doilea se pot recolta câteva rădăcini pentru consum. Rădăcinile prea subțiri se păstrează până primăvara următoare, când se sădesc pentru înmulțire.
Rădăcinile mai bătrâne de 3 ani devin lemnoase, așa că trebuie înlocuite cu altele mai tinere. Dacă dorim să scoatem hreanul pentru a pune alte legume, trebuie să săpăm foarte adânc pământul, spre a scoate toate rădăcinile, altfel nu se poate scăpa de el. Se păstrează timp de 1 an în nisip în pivniță.
Bamele
Cultivate pentru fructele lor ce se consumă verzi (crude) sau uscate în timpul iernii, bamele sunt foarte apreciate pe piață. Se seamănă direct în grădina de legume, pe un pământ bun, îngrășat cu gunoi de grajd vechi de 3 ani, în locuri expuse la soare. Semănătura se face în luna aprilie, în cuiburi depărtate la 60 cm, iar în timpul vegetației se sapă de mai multe ori. Ele se culeg înainte de a se coace, începând cu cele de jos.
Sămânța se recoltează din bamele bine coapte, care se păstrează întregi, până la semănare. Puterea de încolțire durează 4-5 ani. Bamele se folosesc la mâncăruri, ghiveciuri, fiind considerate delicatese.
Căutați și continuarea articolului aici!
Ioana Preda, București

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply