Cultivați și legume mai rare, sunt bune și gustoase! (II)

0

Vă mulțumesc pentru publicarea și premierea articolelor mele, confirm primirea banilor de premiu și revin cu informații despre cultura legumelor.
Găsești prima parte a articolului aici!
Lintea
Această plantă anuală, cu mai multe varietăți nu se prea cultivă prin grădini, ci mai mult pe câmp. Îi plac pământurile ușoare, uscate, iar în pământuri argiloase, tari se dezvoltă mult în trunchi, făcând puține boabe.
Se sapă și se mărunțește bine pământul, având grijă să-i administrăm gunoi vechi. Se seamănă prin aprilie, mai târziu ca mazărea, în cuiburi, depărtate la 30-40 cm ori în rânduri la 25-30 cm și se acoperă bine sămânța. În timpul vegetației se prășește de două ori, cea de a doua prașilă făcându-se în timpul înfloririi, având grijă să facem și mușuroirea. Uneori se culege prin august, smulgându-se plantele înainte de a se deschide păstăile. Pentru sămânță se opresc păstăile de jos, bine dezvoltate și coapte, puterea de germinație a semințelor ține 3-4 ani. Lintea se folosește cu succes în bucătărie, având un gust deosebit de plăcut.
Bobul
Este o legumă anuală cu diverse varietăți, ce crește în orice pământ. Într-un sol prea gras trunchiul și foile cresc mult, iar planta face păstăi puține. Pământul însă trebuie săpat adânc (căci bobul are rădăcină pivotantă) și bine mărunțit.
Se seamănă pe la sfârșitul lunii februarie ori începutul lunii martie, în cuiburi depărtate la 40-50 cm punând câte 2 semințe în cuib la 4-8 cm adâncime.
Se mai poate semăna și în rânduri depărtate la 30-40 cm, punând boabele la 15-20 cm depărtare pe rând. În timpul vegetației se îngrijește ca și lintea.
După trecerea florilor, când încep să se formeze păstăile, se rupe vârful spre a grăbi coacerea. Când plantele s-au uscat, se recoltează. Sămânța ține 5-6 ani. Bobul este recomandat pentru vegetarieni.
Năutul
La noi în țară, năutul se cultivă numai în grădini. El este o plantă anuală, în patru muchii, înalt de 60 cm cel mult. Tecile năutului conțin 1-2 boabe, mai rar 3. Plantei îi place să aibă multă căldură și să fie așezată în bătaia soarelui, și nu suportă umezeala prea mare. Se dezvoltă foarte bine într-un pământ nisipos-argilos.
Se seamănă în jurul datei de 15 aprilie, în rânduri depărtate la 40 cm, lăsând între fire 25 cm. Se poate semăna și în cuiburi, ca la fasole, punând câte 3 boabe la cuib.
Recoltarea se începe când tecile din verzi devin galbene, iar boabele trec din starea lăptoasă în pârg, putând încă să fie pătrunse cu unghia. Dacă se trec (se maturizează) boabele fierb foarte greu. Năutul se taie cu securea, lăsându-se pe câmp spre a se usca bine. Durata vegetației la năut ține 4 ani. Este un bun înlocuitor al cafelei.
Caută continuarea articolului aici!
Ioana Preda, București

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply