Cultivați plante pentru straturi

0
dianthus
Foto: Viorica Trică
Viorica Trică, loc. Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție și dragi cititori, Plantele pentru straturi pot fi anuale (alissum, lobelia, nemesia) sau bianuale (micșunelele, garofițele), perene cu durată scurtă de viață sau delicate (daliile, begoniile) ori chiar arbuști (fucsia), însă toate se aseamănă în privința funcției pe care o îndeplinesc.Toate aceste plante sunt puse în straturile din grădină numai pentru perioada de vârf a înfloririi lor. Au fost crescute în altă parte, în jardiniere, în răsadnițe sau în pepiniere, iar după înflorire sunt scoase afară, pentru a face loc plantelor cu înflorire mai târzie. Plantele anuale și bianuale sunt duse apoi la grămada de compost, în timp ce plantele perene sau tufele pot fi puse la iernat în sere sau în magazii, până când le vine din nou timpul să fie așezate în grădină. Plantând la exterior mai multe rânduri de plante de straturi, ale căror perioadă de înflorire se succed, puteți face ca grădina să rămână plină de culoare de primăvara și până la primele brume de toamnă. O succesiune bine aleasă de plante cu flori, puse în straturi în timpul perioadei lor de înflorire și apoi înlocuite, oferă grădinii o bogăție de flori multicolore, din primăvară până în toamnă. Vă puteți cultiva propriile plante pentru straturi pornind de la semințe. Dacă aveți loc liber în strat, puteți semăna plante anuale rezistente care înfloresc vara, din rândul cărora fac parte albăstrelele, nemțișorii, macii și unele micsandre, direct în locurile lor de înflorire, din martie și până în mai. Plantele mai puțin rezistente, de exemplu gura-leului, lobelia și salvia pot fi semănate într-o seră sau într-o răsadniță în luna martie, urmând a fi plantate afară începând cu luna mai. Înfloresc din iulie și până în octombrie. Primulele și ciuboțica-cucului, care se plantează toamna, pot înflori în multe părți în timpul lunii martie. În aprilie, li se adaugă aubreția, micșunelele, panselu-țele și viorelele, nu-mă-uita. Lunile mai și iunie aduc chica-voinicului, limba-mării și pana-zburătorului. În timpul lunilor mai și iunie, plantele care înfloresc primăvara pot fi înlocuite sau suplimentate cu plante care înfloresc la mijlocul verii. Micsandrele, azaleea de grădină, nemțișorii, albăstrelele și alissumul înfloresc începând din iunie. Petuniile, cârciumăresele, daliile, calendula, gheața și fucsiile înfloresc din iulie și până în octombrie, dacă este cald. Unele crizanteme crescute în ghivece pot supraviețui unor brume ușoare, care omoară alte flori și dau grădinii culoare chiar și toamna târziu. Când cumpărați plante din pepiniere, calculați dinainte de câte aveți nevoie. Căutați plante îndesate și scunde, mai degrabă decât înalte și rare. Refuzați plantele care au frunze îngălbenite. Așezați plantele în straturi cât mai repede posibil. Dacă trebuie să așteptați înainte de plantare, puneți plantele, cu pământul bine udat, într-un loc adăpostit și bine luminat, afară. Plantați-le într-o zi înnorată sau seara, pentru a evita ca ele să se lase în
Toate aceste plante sunt puse în straturile din grădină numai pentru perioada de vârf a înfloririi lor. Au fost crescute în altă parte, în jardiniere, în răsadnițe sau în pepiniere, iar după înflorire sunt scoase afară, pentru a face loc plantelor cu înflorire mai târzie. Plantele anuale și bianuale sunt duse apoi la grămada de compost, în timp ce plantele perene sau tufele pot fi puse la iernat în sere sau în magazii, până când le vine din nou timpul să fie așezate în grădină. Plantând la exterior mai multe rânduri de plante de straturi, ale căror perioadă de înflorire se succed, puteți face ca grădina să rămână plină de culoare de primăvara și până la primele brume de toamnă. O succesiune bine aleasă de plante cu flori, puse în straturi în timpul perioadei lor de înflorire și apoi înlocuite, oferă grădinii o bogăție de flori multicolore, din primăvară până în toamnă. Vă puteți cultiva propriile plante pentru straturi pornind de la semințe. Dacă aveți loc liber în strat, puteți semăna plante anuale rezistente care înfloresc vara, din rândul cărora fac parte albăstrelele, nemțișorii, macii și unele micsandre, direct în locurile lor de înflorire, din martie și până în mai. Plantele mai puțin rezistente, de exemplu gura-leului, lobelia și salvia pot fi semănate într-o seră sau într-o răsadniță în luna martie, urmând a fi plantate afară începând cu luna mai. Înfloresc din iulie și până în octombrie.
Primulele și ciuboțica-cucului, care se plantează toamna, pot înflori în multe părți în timpul lunii martie. În aprilie, li se adaugă aubreția, micșunelele, panselu-țele și viorelele, nu-mă-uita.
Lunile mai și iunie aduc chica-voinicului, limba-mării și pana-zburătorului. În timpul lunilor mai și iunie, plantele care înfloresc primăvara pot fi înlocuite sau suplimentate cu plante care înfloresc la mijlocul verii. Micsandrele, azaleea de grădină, nemțișorii, albăstrelele și alissumul înfloresc începând din iunie. Petuniile, cârciumăresele, daliile, calendula, gheața și fucsiile înfloresc din iulie și până în octombrie, dacă este cald. Unele crizanteme crescute în ghivece pot supraviețui unor brume ușoare, care omoară alte flori și dau grădinii culoare chiar și toamna târziu.
Când cumpărați plante din pepiniere, calculați dinainte de câte aveți nevoie. Căutați plante îndesate și scunde, mai degrabă decât înalte și rare. Refuzați plantele care au frunze îngălbenite.
Așezați plantele în straturi cât mai repede posibil. Dacă trebuie să așteptați înainte de plantare, puneți plantele, cu pământul bine udat, într-un loc adăpostit și bine luminat, afară. Plantați-le într-o zi înnorată sau seara, pentru a evita ca ele să se lase în timpul soarelui de amiază. Separați cu grijă plantele, desprinzându-le cu degetele, și așezați-le în pământ în așa fel încât acesta să ajungă până în dreptul bazei tulpinii principale sau puțin mai sus. Udați-le din belșug, imediat după plantare, precum și seara, în zilele fără ploaie.
Vă doresc plante sănătoase!
timpul soarelui de amiază. Separați cu grijă plantele, desprinzându-le cu degetele, și așezați-le în pământ în așa fel încât acesta să ajungă până în dreptul bazei tulpinii principale sau puțin mai sus. Udați-le din belșug, imediat după plantare, precum și seara, în zilele fără ploaie. Vă doresc plante sănătoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply