Cultivați araucaria, un conifer frumos și fără podoabe

1
Foto: Dorina Balaș
Dorina Balaș, Nădrag, Jud. Timiș
Dragă redacție,
De sărbători mă gândesc cu milă la pomii care ajung la gunoi, așa că prefer să împodobesc un brăduț plantat la ghiveci sau un exemplar de Araucaria.
Iarna ne adunăm cu toții în jurul bradului de Crăciun. Dar pentru bucuria noastră de câteva zile, brăduțului i-au trebuit câțiva ani ca să crească, apoi sfârşeşte la gunoi. Acest lucru îmi umbrea bucuria sărbătorilor în copilărie, ajungând până acolo încât nu mai doream să împodobesc brăduț de Crăciun. Îmi doream brad natural, dar să crească în vas, să-l păstrez mai mulți ani.
In urmă cu câțiva ani am primit de la o pepinieră silvică trei brăduți pe care i-am plantat în ghivece, în pământ de pădure, amestecat cu ace de brad şi puțin nisip. S-au prins doar doi, acum sunt frumoşi şi pot fi împodobiți de Crăciun. Acest lucru s-a întâmplat primăvara când este sezonul împăduririlor. Anterior am mai încercat să plantez în ghiveci brăduți aduşi toamna din pădure, dar nu s-au prins. Dacă îi păstrez peste iarnă afară, ghivecele în care cresc le îngrop în pământ pentru a rezista mai bine înghețului.
Dar cel mai mult sunt încântată de Araucaria, mai ales că i-am obținut din semințe (din 10 semințe mi-au răsărit doar trei plante). In primii doi ani au crescut destul de mult – au ajuns la 50 cm – până ce rădăcinile au umplut ghiveciul, apoi ritmul de creştere a încetinit, căci le-am schimbat ghivecele cu altele doar puțin mai mari.
Araucaria face parte din familia Pinaceae, mai este denumit şi pin de Norfolk, este originar din Chile, unde poate atinge şi 50 m înălțime. Cultivat în vase abia atinge 1,5-2 m. Este un conifer frumos, cu frunzişul alcătuit din ace fine, țepoase, de culoare verde deschis. Ramurile cresc în etaje suprapuse pe trunchiul vertical.
Preferă locuri mai răcoroase şi luminoase, suportă destul de greu soarele direct din timpul verii, de aceea se aşază în locuri uşor umbrite. Iarna 8-10°C îi sunt suficiente.
Ca orice conifer are nevoie de un substrat de cultură acid, de aceea nu vor lipsi turba, pământul de frunze, acele de brad şi nisip pentru a-i asigura o bună permeabilitate amestecului de pământ.
Nu se exagerează cu udările, în farfurie să nu-i rămână apă, căci rădăcinile se sufocă, mai ales iarna, dacă se păstrează în loc mai răcoros.
Se transplantează la 3-4 ani în ghivece nu prea mari, pentru a i se limita creşterea, dar anual, primăvara se înlocuieşte pământul de la suprafață cu altul proaspăt. Nu necesită îngrăşăminte. Dacă este aşezat la fereastră, trebuie rotit ghiveciul regulat pentru o dezvoltare uniformă a ramurilor. Se înmulțeşte prin semințe aduse din locul lor de origine, căci plantele cultivate în interior nu produc semințe.
Așa că împodobiți de sărbători brăduți cultivați în ghivece, vor decora grădina câțiva ani. Pentru cei ce locuiesc la bloc este mai recomandată Araucaria. Un an mai bun să aveți!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Ce văd eu aici este Araucaria heterophylla, originară din Norfolk, nu Araucaria araucana, originară din Chile. La noi găsim de obicei Araucaria heteropyhylla vândut pe post de „brad de cameră”, nu Araucaria araucana sau Araucaria columnaris. Fac parte din ordinul Pinales (ce cuprinde familiile Pinaceae, Cupressaceae, Araucaceae, Podocarpaceae, Taxaceae, Cephalotaxaceae), echivalent cu vechea familie Conifere, împărțită în câteva familii separate), familia Araucaceae, Pinaceae fiind o familie diferită, din care fac parte bradul, molidul, pinul.

Leave A Reply