Cultivarea trandafirilor

0
Foto: arhiva Practic-Idei
Beniamin Claudiu Ros, Năsăud, jud. Bistrița Năsăud
Dragă prietenă,
Înainte de a cumpăra trandafiri pentru plantat, ia în considerare că trebuie să te dedici îngrijirii lor. Alege plante sunt cunoscute pentru rezistența lor la condiții grele şi boli. Cei mai mulți trandafiri au nevoie de hrană, apă şi atenție permanentă.
De obicei instrucțiunile pentru plantarea trandafirilor le primeşti odată cu plantele. Se cere ca atât pământul nisipos, cât şi cel dur să conțină substanță organică pentru un drenaj corespunzător. Locul de plantare trebuie să beneficieze de cel puțin șase ore de soare – preferabil soarele de dimineață – şi să fie protejat de vânturile dăunătoare.
Trandafirii trebuie udați săptămânal. Toarnă apă la baza tufei, ca să eviți umezirea plantei şi împrăştierea bolii pe frunze. Solurile nisipoase au nevoie de mai mulți nutrienți decât cele dure, care au retenție de nutrienți mai bună. După ce au înflorit pentru prima dată, pune tufelor îngrăşământ în fiecare primăvară, după ce au fost curățate şi după ce trece pericolul înghețului. Foloseşte un îngrăşământ sub formă de granule, amestecat cu insecticide şi fungicide, la fiecare şase săptămâni sau în funcție de instrucțiunile de pe eticheta produsului. Evită să foloseşti un îngrăşământ pulverizant în zilele călduroase.
Dacă pământul este uscat, udă trandafirii înainte să-i hrăneşti. Lucrează pământul cu grijă, ca îngrăşământul să intre în sol, fiind atent să nu loveşti rădăcinile mici care sunt la suprafață. Pune apă suficientă ca îngrăşământul să pătrundă solul înainte cu şase săptămâni ca pericolul de îngheț să vină. Nu hrăni planta toamna târziu, pentru a evita creşterea din nou a plantei care devine fragilă şi vulnerabilă rafalelor de vânt.
Din nefericire, tratarea preventivă obişnuită nu este totdeauna suficientă ca să oprească raidurile insectelor şi ale bolilor, în special în vremea caldă şi umedă. Mucegaiul şi petele negre pot duce la căderea frunzelor, ceea ce face ca planta să-şi piardă abilitatea de a absorbi hrana, iar astfel tulpina să-i slăbească. Insectele pot dăuna tulpinii şi frunzelor şi pot afecta negativ florile. La apariția bolilor şi a insectelor, tratează planta cu insecticidul sau fungicidul potrivit.
Curățarea de tulpinile moarte poate înbunătăți aspectul trandafirului, chiar dacă unii trandafiri din parcuri sau grădini nu necesită curățare. Această practică este specifică plantei. Toamna, taie tufişurile înalte de trandafiri cam la 60 cm ca să-i fereşti de bătaia vânturilor de iarnă. Primăvara, după ce a trecut pericolul înghețului curăță plantele mai mici până la 30 cm. Întotdeauna îndepărtează orice crenguță care creşte din tulpină, dedesubtul joncțiunii cu mugurii (altoi). În zonele mai calde, curăță trandafirii iarna.
Primăvara alege şi pune deoparte patru-şase tulpini exterioare sănătoase. Îndepărtează tulpinile slăbite sau afectate, precum şi pe cele din pământ. Taie tulpina la un unghi de 45 de grade la 1 cm de mugurele exterior. Tulpinile sănătoase vor avea măduva albă. Aruncă tulpinile cu măduva maro, sunt compromise.
Numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply