Cultivă cătină!

0

Cu toții am auzit vorbindu-se despre beneficiile aduse de cătină organismului, mai ales sistemului imunitar, dar puțini dintre noi s-au gândit să o cultive, deși nu este foarte pretențioasă. Uite câteva informații care sper să te convingă că merită un loc și în grădina ta.

Cel mai important soi este cătina albă (Hippophae rhamnoides, fam. Eleagnacee). Atinge înălțimi de până la 6 m, are tulpini alb-cenușii, cu spini ascuțiți și frunze ­lungi, albicioase, de până la 6 cm. Crește bine oriunde, în special în pământ reavăn, fertil, ușor, în locuri expuse la soare. Nu-i merge bine în sol mocirlos sau prea acid. Rezistă la ger, caniculă și secetă, nu are nevoie de îngrijiri speciale,  dar trebuie delimitată cu atenție, deoarece tinde să invadeze grădina prin drajoni.

Miere şi cătină pentru creşterea imunităţii

Patru soiuri de cătină. Care dintre ele e cea bună?

Fiind o plantă dioică, organele de reproducere (flori bărbătești, flori femeiești) cresc separat pe indivizi diferiți, trebuie intercalate plante-masculi printre cele femele (1:10). Cătina este foarte ușor de înmulțit, mai ales prin marcote și drajoni. Dar se pot face și butași sau altoiri pentru obținerea exemplarelor femele/masculi. Se plantează toamna sau primăvara, lăsându-se 3 m distanță între rânduri și 1,5-2 m între plante, pe rând.

fructe
www.pixabay.com

O plantație de cătină începe să producă după trei ani, dar se poate exploata peste două decenii. Plantele fructifică o dată la doi ani. În condiții optime se pot obține până la 22 t de fructe la hectar, în anul cu rod.

Lângă apă Fixează terenul

Dacă ai un mal care tinde să se surpe, plantează cătină, ajută la fixarea terenului.

Catina de gradina

Cum le recoltezi
Fructele galben-aurii prinse pe ramuri se culeg din august până la final de septembrie, înainte de brumă. Se desprind cu mâna ori cu foarfeca.

Cum se folosește

Fructele se pot consuma ca atare (crude, amestecate cu miere) sau în diverse preparate gen infuzie, tinctură, ulei, extract, sirop, gem, vin, lichior etc. La unele dintre aceste preparate se pleacă de la o pastă obținută din fructe spălate și trecute printr-o sită de inox, care oprește semințele.

Cătina conține o cantitate foarte mare de vitamine: C (400-750 mg la 100 g suc proaspăt, deci mult mai mult decât măceșele sau citricele), A, B1, B2, D, K, PP, 18 aminoacizi esențiali, microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu). Are efect  antioxidant, emolient, antibiotic, antiviral, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant, deci merită cultivată și consumată.

Ajută în caz de: răceli, afecțiuni hepatice, anemii, rahitism, infecții urinare, depresie, stres, infertiliate, boli de ochi, arsuri. Întârzie îmbătrânirea, protejează celulele, echilibrează tensiunea, previne ateroscleroza, reface ficatul, energizează, ajută în convalescență.

Cum obții ulei
Lasă fructele o lună la macerat în ulei de măsline sau floarea-soarelui. Acest ulei ajută la vindecarea rănilor, arsurilor, eczemelor.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply