Cultiv și ofer plante din specii mai deosebite

2

Dumitru Gabriel, loc. Budeasa, jud. Argeș
Stimată redacție,
Doresc să aduc din nou bucurie cititorilor revistei, informându-i despre unele plante deosebite, pe care le-am achiziționat, înmulțit și le dau celor ce le doresc. Majoritatea sunt plante exotice deosebite sau plante de grădină cu fructe sau proprietăți mai speciale.
Kiwi roșu este o plantă urcătoare, asemănătoare viei, ce se cultivă pe spalier. Înfloreşte din mijlocul lui mai până la sfârșitul lunii iunie. Perioada de coacere: septembrie-octombrie. Face fructe mari roșii și dulci. Planta este dioică, adică trebuie să fie alături două plante de sex opus pentru polenizare. Este soiul cel mai rezistent la ger, dar trebuie plantat în loc însorit.
Mini kiwi Issai și Jenny, acestea sunt plante cățărătoare și fructifică al treilea an. Fructele lor sunt foarte gustoase, mai ales soiul Issai. Merită încercate!

plante exotice
Foto: Gabriel Dumitru
Bananul Musa Basjoo este o plantă ce rodește al patrulea an și răsplătește pe cel ce îl deține, prin ornament și fructele mult mai gustoase decât cele din magazin, deoarece acestea din urmă sunt culese de verzi, dar cele lăsate pe bananier până se coc, au o savoare deosebită. Planta rezistă iarna și într-o cameră neîncălzită, important este să nu ajungă la limita înghețului.
Pomul de roșii sau Tamarilo este o plantă exotică din America de Sud și este mereu verde. La noi se cultivă în găleți (ghivece) mari. Rodește al doilea an și face fructe tot anul, mari, roșii, ovale și cu gust dulce-acrișor. Planta crește cam 2 m și este nepretențioasă, doar trebuie udată zilnic, mai ales pe timpul verii. Iarna trebuie ferită de ger.
Merișorul cu fructul mare (Preiselbeere) este o plantă arbust ce crește aproximativ 40 cm, face fructe mari roșii, de mărimea unei boabe de strugure obișnuit. Fructele conțin o cantitate mare de antioxidanți, fiind printre „elite” în privința aceasta.
Guava (Psidium Guajava) este o plantă exotică, originară din America de Sud și la noi se cultivă în ghiveci. Aceasta crește în funcție de mărimea ghiveciului ca și citricele. Fructele sunt de mărimea unei pere cu un gust dulce-acrișor, parfumat și asemănător cu cel al fructului pasiunii.
Fructul pasiunii (Granadilla) este o plantă exotică, liană și arbust. Frunzele sunt mari, simple, abundente și florile de culoare alb-verzuie. Fructul este de formă rotundă, de mărimea unui ou și are culoarea galben-maroniu. Partea comestibilă este o pastă gelatinoasă care se afla între semințe, învelite într-o coajă groasă. Gustul este dulce aromat.
Pepino sau pepenele arbust (Solanum muricatum) este o plantă fructiferă și ornamentală în același timp şi poate ajunge la înălțimea maximă de un metru. Florile ce apar primăvara sunt de culoare albă şi violet, iar fructele sunt lunguiețe de mărimea unui ou de rață. Acestea sunt coapte când au culoarea galben-crem și apar dungulițe violet. La acest soi cu fructul mic, fructele sunt gustoase, au aroma de pepene galben, dulce, iar la cel cu fructul mare (cam 15 cm), gustul este fad.
Goji cu fructul mare este o plantă ce crește tufă, de aproximativ 2 m. Înfloreşte începând din luna iunie şi fructifică începând cu luna august având perioade când are şi flori şi fructe roșii, lunguiețe de mărimea unei măceșe. Fructul este la mare căutare în prezent datorită proprietăților sale deosebite asupra organismului şi conținutului de nutrienți.
Moșmonul japonez sau prunul japonez este un arbust mare foarte decorativ, frunzele nu sunt căzătoare ci rămân verzi pe toată durata anului. Are coroana rotundă, trunchiul scurt și scoarța cenușie și rugoasă. Frunzele sunt verzi, lanceolate, cu marginile zimțate, scurt pețiolate. Rodește după 3 ani de la plantare și fructele sunt mari (4-5 cm), gălbui și au gustul între gutuie și piersică.
Lămâi și portocal cu fructul mare, originare din Grecia, acestia rodesc după 2-3 ani de la plantare și fac fructe mari alungite. Pentru a nu avea probleme cu aceste plante, importantă este calitatea pământului care trebuie să fie puțin acid – ideal este cel de pădure, negru (de fag) sau floricol, de conifere.
Smochini cu fructul mare-galben, mov, maro – aceștia cresc foarte repede și rodesc fructe mari și gustoase, începând din luna iulie și până dă bruma. Se pot ține și în ghivece mari, fiind și decorativi.
Mur fără țepi cu fructul mare și foarte mare. Acești arbuști rodesc abundent și fac fructe mari și dulci. Murul cu fructe foarte mari este mai sensibil la ger, dar cu mică protecție iarna, se pot bucura de el și cei ce stau la munte.
Căpșuni și fragi cu rodire continuă – aceștia rodesc tot anul și fac fructe mari și gustoase, important este să fie „iubite”, adică să fie udate vara, ca de altfel toate plantele și vă vor răsplăti cu generozitate.
Mă puteți vizita pe internet pe pagina mea: http://plantedeosebite.sunphoto.ro, Plantedeosebite.ro, sau acasă: Dumitru Gabriel, com. Budeasa, sat Rogojina nr. 8, jud. Argeș. Domnul să vă binecuvânteze!
Foto: Gabriel Dumitru

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

Leave A Reply