Cultiv grădina și fac provizii

0
cos cu mere
Foto: arhiva Practic
Sidoneta Ploiță, loc. Râşca, jud. Suceava
Stimată redacție,
Vă mulțumesc, în primul rând pentru publicarea articolelor mele în nr. 12/2013. Confirm cu această ocazie primirea banilor care m-au surprins în mod plăcut. În această scrisoare, aş dori să răspund la unele întrebări puse de doamna Diana Popa din Bistrița, care doreşte ca în paginile revistei să găsească informații utile despre cultivarea unei parcele de pământ, acest lucru fiind folositor pentru a se putea întreține pe timpul iernii doar din producție proprie.
Am şi eu experiență, deoarece dețin o suprafață relativ mare de teren (2 ha) pe care cultivăm numai pentru necesitățile familiei noastre. Din spusele sale, deține şure (adăposturi de vite) şi pivnițe din piatră (loc ideal de adăpostit proviziile pentru iarnă). Având deci aceste anexe, trebuie neapărat să țineți o vacă şi 1-2 viței pentru îngrăşare. Aceste animale folositoare pentru meniul zilnic al unei familii vor asigura o bună parte din „coşul zilnic”. Din lapte puteți face multe derivate ce vă vor înlocui mersul la magazine pentru cumpărături, iar din surplus, se poate pune la congelat pentru perioada de repaus.
De asemenea, se pot creşte foarte uşor 2 sau 3 porci, care sacrificați la timpul lor vor asigura şi carnea, care este foarte scumpă în condițiile în care ați cumpăra la kilogram. Pentru o familie mai trebuie şi 20 de găini şi cel puțin un cocoş falnic, care va asigura viitorul puişorilor pe care îi veți creşte. Astfel, veți avea şi o bună producție de ouă proaspete, din care veți pregăti ce doriți. Pentru purcei, aveți nevoie de tărâțe, zer, fructe etc. Pentru găini, boabe de porumb, grâu, şrot de floarea-soarelui, calciu. Pentru vacă, viței, aveți nevoie de 1 ha fâneață în mare parte fân, lucernă şi otavă. În grădina de legume, trebuie să cultivați din toate câte doriți.
Cultivați ceapă, cartofi, mazăre, pătrunjel, fasole verde pentru păstăi (bune de pus la congelator), fasole uscată pentru păstrare pe timp îndelungat. Sădiți și căpşuni. În pivniță faceți rafturi pentru borcane de compoturi, gemuri de orice fel. Dacă aveți roşii, faceți suc de roșii la borcane. Dacă aveți fructe faceți dul­ceață aromată. Puneți fasole verde la borcane şi congelator. Nu folosiți produse chimice la stropit, pentru că vor altera gustul natural al legumei. Încercați, pe cât posibil, să faceți o cultură bio. Dacă aveți meri sau peri, puneți în cămară lăzi stivuite una peste alta. Culegeți bureți sau hribi și puneți la congelat aceste delicatese, iar la final faceți şi o zacuscă. Mai puneți zarzavat toamna, cât de mult, pentru a avea toată perioada rece. Stă bine în cămară în găleți mari, amestecat cu sare, închis ermetic.
Peste toate aceste pregătiri, dacă se poate, încă din vară, cumpărați 2 baxuri ulei, 2 de zahăr, 2 de făină, un sac sare, mălai, 2 baxuri bulion. În mijlocul pivniței puneți 3-4 damigene cu vin şi un butoi de 200 kg varză la murată. Așa pregătiți poate să vină şi iarna aspră că o trecem cu bine, noi așa facem de 40 de ani încoace. Sper ca ideile mele să ajute în aceste vremuri cam grele. Merită încercate, oferă bunăstare!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply