Cultiv crini pentru suflet

0

tiger-lily-1170135_1920Gheorghe Cojocaru, loc. Drăgăneşti Olt, jud. Olt
Stimaţi cititori,
Aduc unele lămuriri pentru cultivatorii amatori, în ceea ce priveşte folosirea denumirii populare, fără precizarea denumirii ştiinţifice. Am luat ca exemplu în acest sens denumirea populară de crin – care este des utilizată pentru multe flori din genuri şi specii diferite.
Din punct de vedere botanic crinul aparţine genului Lilium din familia Liliaceae. Oricare altă denumire de crin trebuie însoţită de denumirea ştiinţifi că în limba latină. Iată câteva exemple: crin gramofon – Amaryllis sau Hipppeastrum, crin african (crinul dragostei) – Agapanthus africanus, crin făclie – Eucomis, crin incaş (Amazonian) – Eucaris şi exemple cu denumiri de crin din diverse genuri – care însă nu sunt Lilium – sunt numeroase.
Unii crini, asemănători cu Lilium, au fost încadraţi de cercetători într-un alt gen denumit Crinum din familia Amaryllidaceae, cum sunt Crinum moorei şi Crinum powellii, dar şi Crinum Asiaticum, care nu este tot una cu Lilium asiaticum. Un alt crin – din familia Liliaceae a fot încadrat ştiinţifi c în genul Cardiocrinum cum este crinul himalaian sau crinul uriaş, gen ce cuprinde câteva specii, între care şi Cardiocrinum gicanteum sinonim cu Lilium giganteum.
Am dat aceste exemple pentru a nu se produce confuzii atunci când se foloseşte numai denumirea populară a unei specii. Şi pentru că tot vorbim de crinii Lilium, care vara ne îmbogăţesc cu florile lor, voi arăta câteva dintre principalele lor însuşiri şi exigenţe la cultivare.
Lilium este o frumuseţe şi o vedetă floricolă de necontestat, iar prin variabilitatea florilor poate satisface

www.pixabay.com
www.pixabay.com
orice gusturi. Crinul a fost preţuit dintotdeauna, iar de-a lungul istoriei a fost ridicat la rangul de simbol la majoritatea civilizaţiilor străvechi, având semnificaţia de puritate. Chiar stema Moldovei muşatine cuprindea flori de crin şi trandafir, alături de capul de bour. Parfumul florilor de crin a fost apreciat ca „un parfum distinct, îmbătător şi atrăgător”. Florile de crin prin armonia culorilor, a formei corolei şi a parfumului influenţează starea psihică a oamenilor, aducând fericire şi linişte sufletească. Cerinţele crinilor (Lilium) sunt legate mai ales de sol, de substratul de cultură, care trebuie să aibă un drenaj perfect, ştiind că umezeala stagnată produce putrezirea rădăcinilor şi a bulbilor solzoşi. Chiar de la plantare răsfirai rădăcinile şi presăraţi între ele nisip şi praf fin de cărbune vegetal. Bulbii uscaţi (deshidrataţi) se elimină de la plantare. Adâncimea de plantare va fi între 15-18 cm, ştiind că din bulb porneşte un lăstar care produce rădăcini deasupra bulbului mamă.
Udarea se face regulat şi se corelează cu creşterea. Bulbii de Lilium pot sta 3-4 ani în acelaşi bol, după care se scot, se sortează şi se replantează, evitând deshidratarea. Bulbii care se pun la păstrare în turbă sau nisip (rumeguş), vor rămâne cu rădăcinile intacte. Repausul vegetal – iarna – este o cerinţă a speciei. Trecerea prin frig a bulbilor este obligatorie şi va fi de 6-8 săptămâni, fiind o cerinţă în procesul de înflorire. Crinii (Lilium) cresc atât în grădină, cât şi în vase corespunzătoare, fără a exista diferenţe la calitatea florilor. Cultivaţi crini şi veţi avea parte de linişte sufletească. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply