Cu șodou calmezi tusea și durerile de gât

0

Vă scriu despre șodoul atât de folosit pentru copii, dar și pentru adulți, însă, ca orice remediu natural are și el termen de valabilitate, mod de conservare, contraindicații, acțiuni adverse, care sigur nu sunt cunoscute de toată lumea. Așadar, iată ce trebuie să știți despre șodou.
Aveți nevoie de un pahar cu lapte cald, un gălbenuș proaspăt, 2 linguri cu miere.
Cum îl preparați: amestecați bine laptele cald cu gălbenușul și cu mierea până la omogenizare.
Cum îl folosiți: consumați șodoul cald, bând cu înghițituri mari în 5-15 minute. La copiii mai mici se dă numai 1/2 pahar pe zi. La copiii mai mari, progresiv, mai mult. Adulții pot bea chiar 3-4 pahare pe zi.
Acțiune terapeutică: calmează și înmoaie mucoasa bucofaringiană și nazală iritată, mai ales datorită efectelor nutritive ale mierii.
Acest preparat este recomandat la copiii și adulții cu laringite, rinofaringite, angine (roșu în gât), amigdalite, răceli la piept, tuse cronică. Mai este indicat în anemii, slăbiciune, convalescență după anumite boli, dar preferabil cu avizul medicului generalist.
Durata tratamentului în administrare prelungită este de 3 până la 5 zile. Se poate repeta de mai multe ori după câte o săptămână pauză.
Șodoul e contraindicat bolnavilor de diabet, celor cu suferințe acute, cu stări febrile, suferinzilor cu ficatul sau rinichii. Se administrează cu prudență la persoanele în vârstă sau la copiii foarte mici (sub 6 luni).
Atenție! Preparatul răcit sau învechit poate provoca indigestii fiindcă se alterează foarte repede. Nu orice organism tolerează acest preparat, de aceea e nevoie de prudență și de la caz la caz, de avizul medicului de familie.
Conservare: preparatul nu poate fi păstrat, de aceea se consumă imediat după ce se prepară.
Termenul de valabilitate al șodoului este de doar 5-15 minute după preparare.
Fiecare revistă Practic–Idei pentru casă, grădină și apartament este un prilej de a învăța lucruri noi. Vă mulțumesc și vă felicit pentru ea.
Doresc tuturor sănătate!
Maria Călin, Oltenița, jud. Călărași

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply