Cu răsaduri proprii, am economisit peste 300 lei!

1
Foto: Steluța Boanță
Steluța Boanță, București
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru articolul publicat în nr. 1/2011 și pentru premiul acordat.
Vă scriu cum am produs eu răsad de roșii la bloc, anul trecut, pentru părinții mei. În vara anului 2009 am oprit sămânța unei roșii mari, cărnoase care mi-a plăcut mie și am zis că o semăn eu aici, să produc răsad pentru părinții mei, care în fiecare an cumpărau 100 fire pentru solar cu 1 leu firul. Deci îi costă 100 lei numai pentru solar. Am numărat semințele, au fost 166 într-o roșie. Le-am pus în balcon la uscat. Am oprit apoi încă de la 3 roșii, soiuri diferite, așa că aveam sămânță de roșie mare cărnoasă, mică rotundă, inima boului și prunișoară.
Le-am pus la uscat, întinse în balcon pe un raft (separat fiecare soi).
La 1 martie am schimbat pământul de la flori. Pe cel vechi eu nu-l arunc, îl pun într-un sac și-l folosesc la altceva.
Am pus într-o cădiță din acest pământ, am pus peste el o jumătate de sacoșă de pământ cu bălegar de la țară (de la unchiul Ion, din pământul pregătit pentru răsadurile dânsului) l-am stropit cu Mospilan să nu fie dăunători și l-am amestecat bine. L-am lăsat în bucătărie la temperatura camerei până a doua zi, apoi am umplut 4 jardiniere cu acest pământ. În fiecare am semănat semințele din cele 4 soiuri de roșii. Am acoperit cu un strat subțire de pământ, le-am tasat puțin și apoi am udat cu o stropitoare mică. Am scris etichete pe fiecare jardinieră cu soiul de roșie și le-am pus la ferestre, la lumină.
Le-am semănat pe 2 martie, pe 6 martie au răsărit, apoi pe 14 martie le-am repicat în pahare de plastic de la en-gros care costă 3,50 lei 100 de pahare.
Am găurit fiecare pahar, l-am umplut cu pământul care a rămas, pregătit cu bălegar și am pus câte un fir de răsad în fiecare pahar.
Am pus paharele la ferestrele unde au lumină și căldură, în tăvițele de la jardiniere și le-am udat de câte ori pământul era uscat.
Am avut 360 fire de roșii, pe care la 1 mai le-am pus în lădițe din plastic (pe care comercianții le aruncă) și le-am dus la țară pentru a fi plantate. Odată duse la țară, unde solarul era pregătit, au fost alese cele mai frumoase și viguroase fire pentru solar (100 buc.) și au fost plantate.
Restul au rămas în lădițe în solar pentru a le face călirea (scoaterea treptată afară în fiecare zi pentru a se obișnui cu aerul rece și soarele), altfel se ofilesc. În fiecare zi le scotea tatăl meu în fața solarului. Între timp s-a pregătit terenul și în grădină, astfel că după 2-3 săptămâni au fost plantate și cele din grădină. În gropițele pe care le făcea soțul meu, eu puneam apă, apoi firul de răsad cu pământul din pahar. Datorită faptului că nu au fost deranjate rădăcinile, s-au prins foarte repede, toate, fără să se ofilească vreuna. Am pus răsadul mai viguros, iar pe cele mai mici le-am oprit pentru completarea golurilor unde le mai rodeau coropișnițele (cărora le-am venit de hac cu semințe speciale de la magazinul din sat – 5 lei plicul).
Răsadurile rămase, mai mici, le-am pus separat în spatele solarului și au dat roade bogate toamna târziu, când nu mai era nici pericolul de mană. După plantarea definitivă s-au făcut lucrările necesare: mușuroitul, arăcitul, legatul, copilitul, cârnitul etc.
Am economisit deci, la 360 fire 350 lei, doar paharele au costat 14 lei și în rest muncă puțină și satisfacție mare când vezi că din mâinile tale iese ceva.
Vă doresc multă sănătate și să aveți putere de muncă în tot ce faceți!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Iau lemne primavara | Revista Practic idei

Leave A Reply