Cu răbdare, puteți meșteri obiecte practice din pănuși

0
cos impletit
Foto: Maria Sprinjean
Maria Sprinjean, loc. Vințu de Jos, jud. Alba
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru articolele publicate. De data aceasta, încerc să împărtășesc câte ceva din experiența mea în prelucrarea unor materiale la îndemâna oricui, mai ales dacă trăiesc sau au rude la țară.
Banalele pănuși de porumb (teci, frunzele de știulete) pot deveni lucruri utile, ușor de realizat. Aveți nevoie de pănuși, pe care le rupeți în fâșii cam de 2 cm lățime și le umeziți. Apoi cu un ac confecționat din lemn moale sau metal, care să aibă „urechile“ alungite pentru a intra pănușile, și vârful nu prea ascuțit le coaseți. Cum procedați? Luați 2-3 fire de pănuși pe care le legați fără nod pentru a obține un cerc. Capetele se apleacă pe marginea cercului și se leagă cu alt fir și tot așa până am îmbrăcat cercul. Începeți al doilea rând, introducând pănușile ca la primul rând: se leagă odată, se apleacă firul legat și se prinde la capăt cu firul tras. Trebuie să aveți grijă doar ca firele să fie țesute ca niște cărămizi (intercalat adică). Astfel puteți obține un suport foarte frumos pentru cești sau pentru vasele fierbinți abia scoase din cuptor.
Puteți face și coșulețe care vor deveni măști pentru ghivecele de flori. În acest caz când ați terminat baza vă ridicați cu țesutul trăgând firele în interiorul ultimului rând de la bază. Pe înălțime țeseți cât doriți. Când coșulețul este gata, aveți grijă să-l căptușiți cu folie pentru a nu putrezi. Dacă vreți să fie mai vesel, puteți picta sau lipi pe el flori sau fluturi din resturi textile. Sau legați-l doar cu niște panglici colorate, care vor arăta foarte bine.
Tot țesând cu acul puteți confecționa tălpi pentru papucii de baie. Când talpa este gata, din benzi textile (ca acelea folosite la genți) le coaseți barete. Sunt ușori și sănătoși pentru picioare. Împletind pănuși în 3 (ca pe o coadă) putem obține câțiva metri de împletitură pe care o rulăm ca pe un melc și o coasem cu sfoară. Obținem astfel un ștergător de pantofi sau un covor pentru baie. La fel se împletește și papura.
Alegând foi mai frumoase, din interiorul tecii de porumb, fără să le rupem, le introducem în apă cu aracet și vopsele pentru ouă. Le modelăm umed pentru a lua forma unor petale de lalele. Le legăm cu sârmă moale apoi le montăm pe cozi îmbrăcate tot cu pănuși lipite cu aracet. Vom aduce mai repede primăvara în casele noastre cu buchetele de lalele albe, roșii sau galbene. Dacă dorim, pe tije putem monta și frunze verzi.
Vă doresc succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply