Cu o investiție de 6.000 de lei am obținut bucătăria dorită

0
bucatarie renovata lila
Foto: Viorica Trică
Viorica Trică, Râmnicu-Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție și dragi cititori,
Particip și eu la acest concurs și vă povestesc cum mi-am renovat bucătăria, cu ajutorul soțului meu, el fiind meseriașul de la începutul lucrării și până la sfârșit. Voi detalia și operațiunile efectuate. Totodată, cum am notat riguros aproape toate materialele necesare, voi menționa și prețurile lor. Chiar dacă ele variază mult de la un magazin la altul, vă puteți face o idee privind costurile.
Deoarece nu schimbasem nimic în bucătărie de când suntem în această locuință, am avut foarte mult de muncă. A trebuit să dărâmăm debaraua, să dăm vechea faianță jos și să curățăm pereții. Dar cu răbdare și multă voință, a ieșit ceea ce ne-am dorit.
Până să ne hotărâm la ceea ce voiam să facem, a fost nevoie de multe drumuri pentru a achiziționa materialele. În primul rând am cumpărat 2 sticle de amorsă. Aceasta este un grund de amorsare pentru tencuieli și vopseluri pe bază de dispersie apoasă, acrilică, folosit pentru diminuarea gradului de absorbție a suprafeței pentru lucrări interioare și exterioare. Se folosește pentru suprafețe pe baze minerale, tencuieli uzuale, gleturi, plăci de gips-carton, zidării din cărămizi uzuale, BCA, beton. În funcție de gradul de absorbție a suportului se aplică între 1 și 2 straturi (umed pe umed) astfel încât să nu se formeze peliculă (strat lucios). Produsul se utilizează diluat cu apă până la maxim 1:4, în funcție de gradul de absorbție a suprafeței. Se aplică la alegere cu rola, pensula sau prin pulverizare. Pensula se curăță cu apă, imediat după întrebuințare. Stratul de amorsă se usucă total după aproape 3 ore.
Pentru zidirea geamului de aerisire de la debara am avut nevoie de 2 kg ipsos (2 lei), ciment (3 lei), amorsă (17 lei), iar cărămida am avut-o de la renovarea băii. Pentru finisarea pereților am cumpărat 4 saci de glet – de 2 feluri (70 lei + 48 lei). Pentru arcada ce desparte holul de bucătărie și tavanul de deasupra blatului de lucru, în care am încastrat spoturile, mascarea țevilor de scurgere, am avut nevoie de 4 foi de gips-carton (80 lei), profile de gips-carton (48 lei), șuruburi, dibluri, holzșuruburi (12,5 lei). A mai fost nevoie de colțare de aluminiu, bandă adezivă, glet de gips-carton (80 lei), suporturi pentru spoturi și 2 doze de gips-carton, la care s-au adăugat 6 spoturi cu tot cu becuri (87 lei) și 2 prize, 3 întrerupătoare cu reglaj. Am mai avut nevoie și de un sac de liant pentru zidărie și tencuială 25 kg (14 lei).
Deoarece apometrele erau plasate deasupra chiuvetei, a trebuit să luăm un instalator care să ne schimbe instalația și a fost nevoie de pexal și coturi (60 lei). La aceste costuri s-a adăugat mâna de lucru a instalatorului (60 lei). Am cumpărat o chiuvetă grecească de inox anticalcar cu o singură cuvă (287 lei) și  baterie de chiuvetă (50 lei). Am schimbat și geamul vechi cu unul de termopan PVC 90 cm x 1,20 m cu 2 glafuri și sită antițânțari (400 lei).
Pentru pereți am cumpărat o găleată vopsea lavabilă albă (o  găleată de 25 kg a fost 65 lei), iar pentru arcadă și tavanul fals am mai cumpărat 2 sticle de colorant roșu + una de mov (3 lei) și am amestecat cu cea albă și ne-a ieșit culoarea în ton cu mobila, un roz-lila.
Mobila am făcut-o pe comandă (2,40 m lungime), pentru ea am plătit 1.050 lei + picurător în dulap 72,3 lei. Am mai cumpărat și un aragaz (cu latura de 60 cm) + hotă (1.400 lei). Pentru hotă am mai cumpărat un tub de plastic (6 lei) + un tub extensibil de aluminiu (12,5 lei).
Între blatul de lucru și corpurile suspendate am montat faianță albă cu un imprimeu discret de fagure 4 mp (140 lei) + 11 bucăți plintă decorativă x 8 lei bucata (88 lei).
Pentru podea am cumpărat 5 saci de adeziv (100 lei), gresia de culoare roz cu gri, de proveniență spaniolă – 11 mp (385 lei) + 1 pungă chit de 4 kg (10 lei) + 1 pungă distanțiere de 2,5 cm (3 lei).
Pentru geamul termopan am mai cumpărat o jaluzea verticală de culoare mov deschis (100 lei) și am mai achiziționat și o aplică prevăzută cu 3 becuri, argintie în ton cu blatul de la mobilă (35 lei). Ca totul să fie în ton, am mai cumpărat o masă extensibilă de sticlă cu mov (575 lei) + 4 scaune tot mov, cu spătar (140 lei bucata).
După ce am socotit toate cheltuielile, am constatat că bucătăria mea m-a costat 6.013 lei, în afara sculelor pe care le-a cumpărat soțul ca să-și poată desfășura activitatea și a mâinii de lucru. Soțul meu, care nu este meseriaș în așa ceva, a avut multă răbdare și plăcere să lucreze totul ca la carte și suntem foarte mândri de realizări.
Acum, sănătate să avem, să ne bucurăm împreună cu cele 2 fete ale noastre, care au contribuit cu idei de decorare. Voi reveni cu amănunte despre renovarea holului. Vă doresc numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply