Cu efort am obținut un apartament cochet

1
Foto: Mihai Nicolae
CĂTĂLINA VIERU
Dragi prieteni,
De această dată am vizitat o tânără familie bucureșteană, care și-au pus cu siguranță amprenta Practic(ă) asupra locuințelor pe care le-au avut de-a lungul timpului, făcând singuri de la renovări, la proiectat mobilă și ales finisaje.
Familia Apostolescu a stat o perioadă într-o garsonieră în aceeași zonă, însă după ce a apărut cel mai tânăr membru al familiei, Rareș, și-au dat seama că e nevoie de un spațiu mai mare, motiv pentru care și-au cumpărat și renovat apartamentul cu două camere în care locuiesc acum. Domnul Romeo Apostolescu ne-a împărtășit din realizările sale în noul apartament.
-De unde pasiunea pentru renovări și meșterit, lucrați în domeniu?
-Nu, eu am lucrat 10 ani ca director într-o agenție de publicitate; nu pot vorbi de o pasiune deosebită pentru domeniul renovărilor, însă atunci când am luat garsoniera, am zis că mai bine investesc banii rezervați pentru manoperă în unelte necesare și facem singuri. Avantajul e că atunci când lucrezi singur la casa ta, poți merge în ritmul tău, ești mai grijuliu cu materialele, poți face modificări pe parcurs, fără să te coste suplimentar etc. De mobilă tot eu m-am ocupat, de la design la asamblare, și aici, și la garsonieră. La garsonieră am făcut mobila numai din lemn natur, peste tot. E un material foarte bun, rezistent și frumos, însă se lucrează mai greu. Aici, nu am mai avut timp și nici răbdare, căci trebuia să ne mutăm cât mai repede, așa că am proiectat mobila pentru fiecare cameră, am dus schița la depozit și am adus acasă toate blaturile gata tăiate, apoi le-am asamblat. Îmi amintesc cu amuzament acum că în ziua în care am adus blaturile de pal acasă nu funcționa liftul, noi locuind la etajul 6. Am cărat ceva timp la ele …dar a meritat efortul.
-Când v-ați achiziționat apartamentul și cât ați investit în el?
-Acum doi ani l-am luat, când Rareș avea 1 an. Am făcut un credit, am mai adăugat niște economii și am găsit apartamentul acesta care se încadra în buget. Am căutat să luăm unul în zona aceasta, pentru că locuiesc în zonă și bunicii lui Rareș și mai stau cu el când suntem plecați la lucru. Au ture: dimineața vine tatăl meu, după-amiaza, soacra mea.
Apartamentul ne-a costat 80.000 euro atunci, moment în care noi ne-am considerat norocoși, deși era o dărăpănătură. Apoi, cu aprobări, acte, materiale și manopera unde a fost cazul, am mai investit încă 25.000 euro. Nu a fost cea mai bună perioadă să investim într-un apartament.
-Ce ați modificat în apartament?
-Tot. De la ușa de intrare, totul: instalația electrică, parchetul, gresia, mobilierul, caloriferele. Nu aveam ce altceva să facem, locul avea potențial, dar fusese neglijat. Am dat totul jos până la cărămidă. Am avut și meșteri angajați, tocmai pentru că era mult de muncă și voiam să terminăm cât mai repede, dar le-am dat toate instrucțiunile și, uneori, chiar am stat după ei să îi supraveghez.
Le-am cerut să facă scafe din gips-carton, căci voiam să am iluminare pe lateral, nu pe mijlocul tavanului. Am explicat ce vreau să facă și când m-am întors, una dintre scafe era în diagonală, iar omul încerca să îmi explice că a folosit polobocul și “așa a ieșit”.
Știu că și alți cititori au mai povestit peripețiile cu meșterii tocmiți pentru diverse renovări. Mi-a fost greu să găsesc un meșter bun, care să știe să pună granit. Inițial voiam să pun pe hol plăci de granit, însă, fiind mai scump și mai pretențios și negăsind pe cineva care să aibă experiență cu granitul, am renunțat la idee și am montat gresie. Și-așa am avut ceva de muncă pentru că pe hol era turnat ciment și era o diferență de nivel cam de o palmă între hol și dormitor. Aveam două variante: să sparg tot cimentul de pe hol și să aduc holul la nivel cu dormitorul sau să înalț podeaua dormitorului. Am optat pentru a doua și am folosit polistiren extrudat verde, apoi parchet de 8 mm și așa am redus diferența la doar 1 cm, iar pe hol am pus gresie fără rosturi, pentru un aspect mai plăcut.
Am mai făcut niște modificări de compartimentare: pe hol aveam o debara lată de jumătate de metru și lungă de vreo doi, în care nu aveam ce băga. Așa că am zidit ușa de pe hol și am dărâmat peretele dinspre camera lui Rareș. Am pus o ușă glisantă și am transformat-o într-un fel de dressing/depozit de jucării.
-Printre atâtea operațiuni de renovare, ați și izolat apartamentul?
-Pe exterior, am izolat pe două părți, peretele exterior din bucătărie și cel din dormitorul nostru. Înainte gresia era rece și în bucătărie și pe hol, acum pot să fiu liniștit dacă iese Rareș desculț, nici cu mucegaiul nu am mai avut probleme – înainte ploua direct pe peretele bucătăriei și aveam igrasie.
-V-ați inspirat de undeva pentru designul mobilei?
Nu, doar imaginația mea și sugestiile soției mele, Despina au fost puse la contribuție. Am desenat pe hârtie cum am vrea să fie corpurile de mobilier, le-au tăiat la depozit și le-am asamblat acasă. Și-așa am mai modificat pe parcurs, căci în dormitorul nostru era inițial șifonierul simplu, fără colțar. Apoi m-am gândit că dacă îl punem chiar în fața ușii, când intră cineva și vede un corp de 70/200 cm de wenge maro, se deprimă instantaneu. Așa că, atunci când am tăiat corpurile pentru bucătărie, mi-a rămas material și am făcut colțar la șifonier! În felul acesta, când intri vezi nuanța asta alburie, nu mai vezi o pată maro în fața ochilor.
-Observ că în toate încăperile aveți aceleași nuanțe, același design.
-Aș fi vrut sa colorăm câte-un perete în culori diferite, fiecare cameră să aibă o anumită temă, însă la apartament cu două camere nu prea merge să faci așa ceva, că se încarcă inutil atmosfera. Așa că aici am mers pe unitate, plinta e de același tip, culorile se regăsesc peste tot, la fel si designul, se continuă. Singurul element care nu se încadrează: ușile. Am fost nevoiți să optăm pentru uși poloneze wenge negru, căci wenge maro nu am găsit. Diferența de nuanță e sesizabilă doar de cunoscători.
-Mai aveți vreun plan de amenajare în apartament?
-Am vrea fie să ne luăm un teren să începem construcția unei case, fie să dăm la schimb apartamentul acesta plus o diferență, ca să luăm un apartament mai mare, cu 3 sau 4 camere. Deja două nu ne mai ajung. Pentru o casă sau un apartament mai mare, am destule planuri de amenajare: un living african, cu mobilă împletită din nuiele, un dormitor cu mobilier din bambus…
Idei sunt, sper să le și realizăm; cât de curând mă va ajuta și Rareș la renovări, căci e pasionat de meșterit. I-am luat și lui o trusă de scule de jucărie, cu bormașină, șurubelniță și tot restul, că mereu voia să meșterim împreună câte ceva, cu uneltele mele. Așa că am ajutor de nădejde!
-Sperăm ca ideile de renovare și amenajare ale familiei Apostolescu să vă inspire și pe voi!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Apartament ca in Provence | Revista Practic idei

Leave A Reply