Cu ce ne îndulcim?

0

Monica Viericiu
Îți plac prăjiturile? Mie da, enorm, dar cu ce să le îndulcim ca să fie și sănătoase și gustoase?
Multă vreme zahărul alb, rafinat, a fost adulat și folosit cu generozitate în toate preparatele culinare. Zahărul nu este rezervat doar produselor de patiserie și cofetărie, ci se pune în multe alte produse: în ketchup, în murături (pentru rolul de conservant), în sosurile de friptură, în sucuri, în vin, în iaurturi etc.
Dar zahărul alb este periculos pentru organism, pentru că prin rafinare a fost sărăcit de enzimele care contribuiau la prelucrarea sa de către organismul uman, acesta fiind nevoit ca atunci când primește zahăr să-l metabolizeze cu ajutorul enzimelor pe care le ia din rezervele proprii, inclusiv din țesuturile osoase. Astfel zahărul alb contribuie la apariția cariilor, la demineralizarea oaselor, la obezitate, diabet, boli de inimă, cancer. Evident cu cât consumi mai puțin zahăr, care aduce doar calorii goale, cu atât mai bine. De aceea mulți dintre cei interesați de propria sănătate au renunțat la el, în favoarea îndulcitorilor sintetici, a zahărului brun (nerafinat), a extrasului din sfeclă, a mierii de albine.
Trebuie să recunoaștem că și zahărul are un rol bun, dă multă energie, ceea ce nu este de neglijat. Totodată unii medici atenționeză că înlocuirea zahărului alb cu cel brun, nerafinat aduce organismului unele neajunsuri, deoarece tocmai prin procesul de rafinare sunt îndepărtați anumiți compusi nocivi. Se pare că și înlocuirea în totalitate a zahărului alb cu fructoză generează dezechilibre în  corpul uman.
Fiecare este liber să aleagă ce variantă i se potrivește. Unii consideră că îndulcitorii sunt o alternativă perfectă, mai ales dacă ești predispus la obezitate sau doar vrei să dai jos câteva cure. Dar înainte de a lua o decizie privind îndulcitorii și a urma vreun regim drastic, discută cu medicul tău, el este în măsură să te sfătuiască. Și ține minte că moderația este cheia multor probleme, iar zahărul alb poate fi consumat în cantități reduse.
Mierea este foarte bună și sănătoasă pentru organism, dar totul este să o consumi fără a o încălzi, pentru că ținută la temperaturi peste 40 de grade Celsius și pierde proprietățile și poate deveni toxică.
Foto: Monica Viericiu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply