Cu ce cureți calculatorul

0

Monica Viericiu
Îți vine să crezi sau nu, dar pe tastatura calculatorului, pe carcasa telefonului mobil și pe alte asemenea dispozitive electronice se află milioane de microbi. Dar cum să scapi de ei?
Studiile au demonstrat că pe telefon și tastatura computerului sunt mai multe bacterii decât pe un vas de toaleta și n-a fi așa greu să ne dăm seama de acest lucru dacă ne gândim cum le folosim.
Telefonul îl purtăm mereu cu noi, îl lăsăm pe birou, îl înghesuim în buzunar lângă chei și bani, îl azvârlim în geantă sau pe bancheta mașinii etc. și din fiecare loc colectează microbi, pe care îi punem nonșalant pe față, pe obraz, aproape de gură. Sigur, nu poți să te speli pe mâini de fiecare dată înainte de a utiliza telefonul, dar măcar o curățenie periodică nu strică. Doar că ai grijă să folosești șervețele suficient de moi și umezite doar cu substanțe care să nu dăuneze dispozitivului.

curatenie-calculator
Foto: Monica Viericiu
O curățare periodică merită și tastatura și mouse-ul, mai ales dacă ești genul care petrece mult timp în fața computerului și mai și mănânci în timpul acesta. Oricum pe sub taste se adună pe lângă mult praf (colectat din cauza energiei electrostatice a aparatelor electrocasnice) și fire de păr, fibre de material, firimituri. În magazinele cu produse de papetărie sau la electronice găsești și seturi cu mai multe produse de folos la curățarea computerelor, seturi în care pe lângă șervețele umede și uscate, spray-uri cu spumă sau recipiente cu soluții speciale pentru monitoare, și raclete cu o parte din păslă, anume concepute pentru igienizarea tastaturii. Au o oarecare eficiență, dar pentru a te asigura că scapi în totalitate de mizeria care a pătruns sub taste este bine să le scoți binișor și să ștergi exact sub ele cu o pensulă fină, curată. N-ar trebui să opună rezistență și nici să se deterioreze dacă le scoți cu grijă. Atenție doar să reții locul loc exact pentru ca apoi să nu te surprindă că răspunde ciudat la comenzi.
Cât privește monitorul, evită spray-urile obișnuite de mobilă sau șervețelele umede pentru mâini și apelează la produse special concepute pentru ecrane de calculator sau televizor. Și șervețelele pentru ochelari sau obiectivele foto sunt bune în principiu, dar pentru a beneficia de garanția oferită la cumpărare, folosește la curățat doar produsele indicate de fabricant.
Cât despre unitatea centrală, o dată pe an măcar merită desfăcută carcasa și aspirat în interior pentru a scoate tot praful. Atenție, nu interveni dacă aparatul se află încă în garanție și pentru demontare trebuie să scoți unele șuruburi cu sigiliu. Totodată reține că orice produs de curățat ai folosi, aparatul trebuie întâi scos din funcțiune.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply