Cu automobilul iarna

1

Monica Viericiu
Se anunță iar vreme foarte rece, așa că și circulația autovehiculelor va fi îngreunată, odată ce își fac apariția ninsoarea, lapovița sau temutul polei. Dar cum sa prevenim problemele tipice iernii, cu atenție și pregătiri temeinice.
Pentru început, să reținem că accidentele se pot preveni adaptând viteza mașinii la condițiile de trafic și cele meteorologice, evitând frânele agresive sau schimbările bruște ale direcției, acționarea doar a frânei de motor în cazul carosabilului alunecos (cu apă sau polei, pete întinse de ulei). Frâna de picior, pedala nu trebuie apăsată când este asfaltul alunecos fiindcă mașina poate scăpa de sub control. Tot pentru control sporit, anvelopele cu care este echipată mașina, să fie în stare bună și neapărat din cele de iarnă, conform legislației în vigoare. Chiar dacă nu ninge, în perioada aceasta calendaristică, avem obligația să rulăm doar cu anvelope de iarnă. Dacă mașina intră în derapaj, tentația de moment este să răsucești rapid volanul în direcția opusă pentru a o redresa, dar specialiștii ne avertizează că din contră, ar trebui să luăm de volan ușor tot în direcția în care se îndreaptă mașina.
Cum frigul excesiv poate cauza înghețarea încuietorilor, este bine să avem în casă un spray special. Tot pentru a-ți ușura munca de curățare, de data aceasta a parbrizului de gheață, când pleci de lângă mașină, poți întinde o folie protectoare, pe care o ridici a doua zi, când te grăbești la muncă și nu ai timp să râcâi gheața groasă. Pentru încălzirea mai rapidă a motorului și funcționarea la parametri optimi, pe vremuri se punea în fața radiatorului un carton. Deși primitivă, metoda funcționa așa că și astăzi mai zărești câte un carton la unele mașini, modele mai vechi. Cât despre geamuri, se spune că ștergerea lor cu glicerină ar împiedica aburirea, așa că dacă te confrunți cu această problemă, poți încerca și această variantă.
Și fiiindcă vremea iarna este imprevizibilă, nu strică deloc ca înainte de a pleca la drum lung să ai în mașină câteva gustări (gen biscuiți, ciocolată), o pătură groasă, o lopată de zăpadă, racleta de gheață (preferabil modelul cu mănușă, să nu îți înghețe mâna) și un săculeț cu nisip. Bine este să ai suficient carburant, telefonul încărcat și rezervorul cu lichid de parbriz umplut cu soluție recomandată pentru temperaturi extrem de scăzute. Teoretic drumarii intervin la timp, dar este bine să fii pregătit pentru situații neprevăzute. Și dacă GPS-ul îți indică cine știe ce drum mai scurt prin afara locațităților, verifică să fie actualizate datele, te poți trezi că nu s-a intervenit pentru deszăpeziere, că este închis circulației etc.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: izolare cismea | Revista Practic idei

Leave A Reply