Cu 30 de lei, mi-am refăcut garderoba

0

Otilia Hedeșan, Arad
Dragii mei, Am 71 de ani și sunt pensionară de 20 de ani. Bugetul unei pensionare, cu multiple probleme de sănătate, nu este suficient, dar mai am și eu mici dorințe, pentru care sunt obligată să economisesc bani. Am început cu schimbarea stilului de viață.
Îmi fac singură manichiura, am făcut săpun în casă și am înlocuit șamponul. N-am timp liber, este folosit la minut: lucrez macrame, fac pirogravură, croșetez, tricotez, cos goblenuri și tot ce ține de mașina de cusut, pe care o am de 40 de ani. Îmi fac rochii, fuste, bluze, șepci, pantaloni și reparații de toate genurile. În 2012 mi-am refăcut garderoba cu materiale din in, bumbac, mătase și mătase naturală. Iată cum am procedat. În Arad există o piață cu marfă second-hend, adusă de peste hotare. Străinii nu cos nasturi, nu pun fermoare, în general, ei nu repară, chiar dacă produsul este aproape nou. Am investit 30 de lei și din marfa adusă acasă, spălată, apretată, călcată, din noiembrie până în martie, am făcut 8 bluze și 6 perechi de pantaloni. La cele 8 bluze am folosit nasturi recuperați, aproape 50 de bucăți. Comercianții păstrează marfa două duminici și dacă nu se vinde, o așază pe jos, pe ziare, iar prețul este fără concurență, 2-3 lei bucata. Între cele cumpărate erau 2-3 bluze de mătase naturală.
Primăvara am schimbat piața și am trecut la legume. Iată cum procedez: merg la piață la prima oră, când producătorii sunt liniștiți și dornici să vândă. Nu este nevoie de multă negociere, pentru că nu vor să piardă primul client. Dacă vreau să cumpăr mai multe, mă duc pe la ora 13-14 când sunt plictisiți, obosiți și dornici să plece acasă, dar să nu se întoarcă cu marfa. Atunci poți obține produse ieftine. Mă bucur când reușesc să economisesc, deși nu am calculat niciodată cât. Eu muncesc de la 15 ani și cunosc valoarea banului lucrat cu mâna ta, de aceea nu mi-e rușine să reciclez tot ce pot și mă bucur pentru ele. Dragii mei, în casa unui gospodar se găsesc multe obiecte uzate, dar într-o stare bună, care reciclate pot fi aduse la viață și să-ți aducă din nou bucurie. Eu nu arunc aproape nimic.
De-a lungul anilor am adunat și pus deoparte nasturi, fermoare, catarame, dantele, panglici, fire, recuperate de la bluze, ciorapi, veste, căciuli, fulare. Firele deșirate le fac scul, le spăl și le usuc, apoi le întind pe sfoară ca să se îndrepte firul. Din pantalonii de supraelastic, care nu se mai poartă, am făcut șepci ușoare fără căptușeală, de purtat în poșetă, care nu se șifonează și sunt bune pentru timpul răcoros. Pentru iarnă am făcut șepci cu cozoroc și căptușeală, dintr-o jachetă rămasă mică, care avea stofă bună. Cozorocul l-am tivit cu multe cusături și încheiat cu un nasture mare îmbrăcat cu stofă. Din mulțimea de fire recuperate am făcut o pătură de pat de 2,5 kg, cu croșeta, formată din 96 de pătrate cu lățimea de 17 cm. Din ce mi-a rămas am făcut ciorapi, șosete de iarnă pentru familie și pentru cei dragi.
Pe parcursul anilor am lucrat (având mașină de cusut) pentru mine, fiica și nepoata mea rochii, bluze, fuste, pantaloni de vară de unde au rămas multe resturi de material, pe care într-o zi m-am apucat și le-am cusut una de alta, realizând o husă pe o pătură foarte pestriță, dar foarte șic, care se încheie cu 2 fermoare recuperate de la un trening. Din bucățile de supraelastic, având culori vesele, dar cu dimensiuni mici, am făcut pernițe din pătrate, ca o tablă de șah. Dosul perniței este dintr-o bluză de saten recuperată. Din rochiile de vară, care nu s-au mai purtat, fiind materiale ușoare și culori vesele am făcut saci, unde se poate ține vată, hârtie igienică, sau în cămară diferite lucruri trebuincioase. Din pungile de plastic pe care le primesc la cumpărături, o parte le arunc, pe cele murdare, dar pe cele curate le duc cu mine în piață și le dăruiesc vânzătorilor. Paharele de plastic recuperate de la iaurt, smântână, cafea, le spăl și le folosesc pe post de ghivece sau pentru butași. Și cutiile de 400 ml de bere au aceeași destinație. Din ghivecele și farfuriile sparte am păstrat toate bucățile și le pun pe fundul unui ghiveci cu flori pentru drenarea apei. Sper să se găsească persoane care să învețe din experiența mea. Nu aruncați nimic, dacă se poate recicla! Succes!
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply