Cu 2.600 lei, am renovat întreaga fațadă a casei

0
Foto: Constantin Diaconu
Constantin Diaconu, sat Silea, loc. Orlești, jud. Vâlcea
Dragă cititori,
Am promis în articolele anterioare că voi reveni cu alte detalii despre renovările și îmbunătățirile făcute de noi în gospodărie. Vă spun mai detaliat despre lucrarea de înfrumusețare a casei din primăvara aceasta pentru că, fiind de meserie, pot da ceva sfaturi celor interesați.
În anul 1981, când am terminat noi casa de tencuit, se purta stropul patinat la fațade. Stropul s-a deteriorat în cei 30 de ani și, din cauza modificărilor făcute la acoperiș în 2007 și apoi prin schimbarea tâmplăriei de lemn cu alta din PVC cu geam termopan, s-a mai stricat pe ici, pe colo. Bineînțeles că nu ne convenea, meseriași fiind, să lăsăm casa așa. Mai întâi am acoperit stropul cu un tinci (un anume ciment cu nisip și apă) asta a fost în 2010. Pentru că meșterii cu tâmplăria ne-au întârziat mai mult, nu am mai putut să continuăm lucrarea în 2010.
În această primăvară, deși a fost mai capricioasă, am găsit noi un timp mai prielnic și am demarat lucrările. Mai întâi ne-am făcut reparațiile unde a fost cazul. Pe lângă geamul PVC au trebuit astupați stâlpii de beton care nu mai aveau niciun rost, doar sunt pentru susținere. Am grăbit cumva lucrarea din mai multe motive: primul – erau zilele libere pentru noi, al doilea – era timpul când nu crescuseră florile pe lângă casă și nu trebuia să așteptăm căldura.
Așa că ne-am făcut calcule cu ce ne dorim, ce materiale avem nevoie și am pornit la treabă. Am cumpărat tot ce am avut nevoie de la un singur magazin pentru a beneficia de transport gratuit și de un discount de 10% la valoarea de peste 1.000 lei.
Vopseaua lavabilă, cea galbenă și cea maro am pregătit-o pe calculator după ce ne-am ales din catalog nuanțele. Decorativa am ales-o de 2 mm, ca să nu fie prea mare pentru că am văzut multe situații când praful și păianjenii au stricat aspectul lucrării. Pentru că stropul era astupat de anul trecut, ne-am ocupat direct de lucrare.
Aplicarea tencuielii decorative se face în anumite condiții:
Se alege pentru lucru o zi frumoasă, răcoroasă, fără a exista pericolul să plouă atunci, pentru că vopseaua decorativă curge, iar peretele spălat de ploaie nu se mai poate remedia. Este nevoie de o altă aplicare după ce ai curățat-o pe prima.
Nu se dă tencuială decorativă pe căldură mare, pentru că peretele, fiind încins, absoarbe prea tare și în scurt timp se cojește.
Înainte de aplicarea decorativei pe tinci sau pe drișcă, se dă mai întâi o mână de amorsă cu trafaletul sau cu bidineaua.
După aplicare, tencuiala decorativă se lasă 10-12 zile să se usuce bine și apoi se dă vopseaua lavabilă.
După ce decorativa s-a uscat complet, lucru care durează cam 10-12 zile, peste ea se dă iar cu amorsă pentru a curăța praful rămas și pentru o aderență mai bună și numai după aceea se aplică vopseaua lavabilă. Oricât de bună calitativ ar fi vopseaua lavabilă, tot nu poate acoperi complet din prima aplicare, este nevoie de a doua mână, dar numai după ce prima s-a uscat bine.
Șabloanele și stâlpișorii, 100 la număr, pe toată fațada și pe scări i-am vopsit înainte de a da culoarea fațadei pentru că au trebuit bine curățați de praful căzut pe ei de la tencuielile anterioare și mai ales de la vopseaua decorativă, care se dă repede și nu se întrerupe lucrarea până la colțul zidului, deoarece altfel se formează dungi care nu se mai pot remedia și care ies în evidență la aplicarea culorii.
După ce am curățat pereții foarte bine, i-am vopsit cu vopsea maro în ulei, iar șabloanele le-am dat cu lavabilă albă (2 mâini). Le-am vopsit înainte de a da culoarea pentru că, dacă ar fi picat culoare pe șablon sau pe stâlpișori, s-ar fi remediat ușor cu pensula, dar vopseaua albă sau maro în ulei picată pe culoarea fațadei, nu se mai putea îndepărta ușor.
După 8 zile de muncă, noi doi (eu și fiul), cu 2.600 lei, am avut o realizare frumoasă în curtea noastră.
Acum, curtea și casa s-au împodobit cu flori multe și frumoase, iar noi am făcut lucrul la vreme, ca să nu stricăm florile pentru care soția muncește din greu. Ca să fie în aceeași nuanță cu fațada, ea a mutat florile în găleți noi, galbene. Promit să revin cu altă lucrare în curând, numai că fotografiile nu sunt gata ca să putem dovedi cele scrise. Spor la muncă!
Materiale folosite:
-20 de saci tencuială decorativă de 2 mm
-2 găleți de 25 kg amorsă
-4 găleți de 15 kg vopsea lavabilă colorată
-1 găleată de 9 kg vopsea lavabilă maro
-1 găleată de 25  kg vopsea lavabilă albă
-10 kg vopsea maro în ulei
-trafaleți
-pensule mari și mici
-diluant
-bandă adezivă
Toate aceste materiale ne-au costat aproximativ 2.600 lei.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply