Crizantemele pitice se ciupesc de mai multe ori

2
panseluțe colorate
Foto: Eva Domokos
Eva Domokos, loc. Cehul Silvaniei, jud. Sălaj
Stimată redacție, dragi cititori, De data aceasta vă scriu despre metodele mele
de înmulțire și de valorificare a panseluțelor și a crizantemelor pitice.
Am moștenit dragostea pentru flori de la mama mea, care le îngrijea cu deosebită atenție. Grădina ei de flori atrăgea privirea trecătorilor de pe stradă.
Panseluțele îmi sunt foarte dragi, abia trece zăpada și ele încep să înflorească și să ne înveselească. În fiecare an, în perioada iunie-august, culeg semințe de la panseluțele mele, fiindcă sunt mai sigure decât cele de la magazine și florării, procedez la semănatul semințelor într-o ladă, în care am pus pământ de grădină, nisip și turbă în proporții egale. Când răsadurile au crescut, le răsădesc în grădina mea de zarzavaturi, în două straturi normale, ca la zarzavaturi. După ce am pus îngrășământ de grajd și pământul este afânat și aranjat, răsădesc răsadurile, udând în prealabil gropile lor. Panseluțele încă din toamnă vor înflori, bineînțeles cele care au fost semănate în iunie. Ele vor fi folosite pentru grădina mea de flori, o parte vor fi mutate pe mormintele părinților și bunicilor noștri, iar majoritatea le vând clienților mei la un preț modest, de 1,5-2 lei, scoțându-le cu un cub de pământ, astfel ele rezistă mai bine la mutarea în noul loc. Cele semănate la începutul lunii august, vor fi și ele mutate din strat în locul definitiv, dar vor înflori numai primăvara. Cu îngrijire deosebită, ele pot înflori toată vara.
Crizantemele pitice, asemenea panseluțelor, au aceeași destinație: o parte pentru grădina mea de flori, o parte pe mormintele părinților și bunicilor, majoritatea le vând la un preț modest de 4-5 lei/ghiveci, aceste flori fiind specific folosite la noi de Iluminație la 1 noiembrie. Procedez în felul următor: culeg lăstari de 6-10 cm din grădina mea, tăindu-i cu un cuțit bine ascuțit de pe floarea „mamă”. Pe lăstari las 3-4 frunze maxim. Îi sădesc în lădiță, ca la panseluțe, având grijă să respect proporția dintre cele 3 categorii de pământ: pământ de grădină, nisip, turbă. Această metodă este butășirea, fiind cea mai ieftină metodă de înmulțire în perioada iulie-august. După ce am plantat vârfurile de lăstari în ladă, după un timp aceștia se vor dezvolta, vor crește iar după ce își formează rădăcinile, le fac tăieri numite ciupiri, întâi vârful, apoi și lăstarii laterali. Le transfer în grădina mea, încă din toamnă, acestea deja având câteva flori până la sfârșitul lunii octombrie. Crizantemele pitice destinate clienților vor fi mutate în ghivece, după ce și-au format rădăcinile și au crescut în prealabil, fiind ciupite vârfurile lăstarilor, astfel planta va fi mai bogată în flori. Aceste flori, panseluțele și crizantemele pitice, rezistă peste iarnă și în anul următor vor avea multe-multe flori pe o plantă. Toamna târziu adun frunze, pun pământ în jurul rădăcinilor, pentru a le feri de îngheț. Crizantemele pitice se ciupesc de mai multe ori, ghivecele pot fi mutate zilnic la „întuneric”, pentru a determina aceste flori minunate să înflorească cât mai repede. Spor la muncă vă doresc.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Ingrasamant pentru flori si legume | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum inmultesti crizantemele | Revista Practic idei

Leave A Reply