Crizantemele, florile toamnei

1
Foto: Daniela Aldea
Daniela Aldea, loc. Grădiştea, jud. Prahova
Draga mea prietenă Practic-Idei,
La final de toamnă, trimit câteva sfaturi cu privire la florile ce o reprezintă cu autoritate, mândrele crizanteme.
După ce vine frigul, în grădini se semețesc hotărâte să înfrunte şi prima brumă,  crizantemele şi tufănelele.
În țara noastră, crizantemele apar în grădini, la începutul toamnei, când temperatura nu depăşeşte noaptea 15 grade Celsius. Tufele se formează încă din vară, dar pentru a ajuta planta să înflorească mai abundent, este indicat să ciupeşti vârfurile plantei. Astfel ea se va ramifica de la bază şi va face mai multe tulpini, care, fiecare în parte, va da flori. Odată cu apariția bobocilor, oricât de greu va fi, trebuie rupți cei din părți şi lăsat doar unul singur, pentru ca florile să fie mari, impunătoare, altfel vor fi micuțe.
Crizantemele pitice sau cele cu ramificație foarte puternică şi numeroase inflorescențe se numesc tufănele. Ele reprezintă o altă familie, mai micuță şi zglobie. Rezistă la temperaturi şi mai scăzute decât crizantemele (-5, -4 grade Celsuis), de aceea sunt folositoare iubitorilor de frumos, pentru că se pot planta şi în ghiveci, cât şi ca ornament, în parcuri şi grădini, până toamna târziu. Spre deosebire de crizanteme, tufănelele nu se ciupesc şi nici nu se bobocesc.
Crizantemele mari se folosesc ca flori tăiate pentru decorarea interioarelor şi rezistă cam 10-20 de zile. Pentru asta, trebuie recoltate când a dispărut culoarea verde din centrul inflorescenței. Tufănelele sunt utilizate preponderent pentru decorarea parcurilor şi a grădinilor, dar şi ca flori tăiate în diferite aranjamente florale.
Crizantemele şi tufănelele nu se tund imediat ce florile au trecut, pentru că ramurile rămase, chiar şi aşa uscate le protejează de frig. Acest lucru se va face la primăvară, după ce a dispărut pericolul înghețului.
Cine nu are grădină se poate bucura de crizantemele cumpărate în ghiveci, dar trebuie plantate imediat după cumpărare în vase puțin mai mari, într-un pământ de flori universal, chiar într-un pământ de grădină fertil şi mai permeabil (să nu fie prea lucios). Ghivecele de la florărie sunt prea mici şi rădăcinile ocupă spațiu mult, de aceea planta se usucă repede dacă nu e udată constant. Crizantemele se țin în spații foarte luminoase şi răcoroase (preferabil sub 20 grade Celsius), aerisite şi nu udate în exces. Rezistă şi într-un balcon neîncălzit, dar închis.
Crizantemele sunt comestibile, conțin multe vitamine şi săruri minerale, de aceea bucătăria tradițională chineză foloseşte frunzele şi lăstarii fragezi de crizantemă la prepararea salatelor şi la aromatizarea mâncărurilor. Cu petalele florilor proaspăt înflorite, se decorează anumite feluri de mâncare. Crizantemele sunt folosite şi ca tratamente în anumite boli. Numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Crizanteme cultivare | Revista Practic idei

Leave A Reply