Crinii cu flori superbe, buni pentru colecționari

0

E mult până începi să-ți amenajezi o grădină, apoi florile te prind repede în mrejele lor și te transformă într-un împătimit. Unele sunt atât de multe și de diferite, că te îndeamnă să le colecționezi. Crinii, pe cât de frumoși, pe atât de variați, sunt o alegere foarte bună.

Foto: Flori Lixăndroiu

Crinii  își au originea în Extremul Orient, Asia Centrală, Europa și  America. Toți crinii au bulbi solzoși, tulpini drepte îmbrăcate în frunze și flori tipice, dar de o diversitate de forme și culori uluitoare. Forma florilor (trompete orizontale, cupe îndreptate în sus sau atârnate, de tip pendulă) împarte crinii în tipuri care conțin mai multe specii. Clasificarea hibrizilor după origini îi grupează în hibrizi asiatici, orientali, martagon, longiflorum, pălărie turcească, trompetă… 

Crinii monocolori arată bine în compania altora albi cu pete în culorile acestora.

Foto: Flori Lixăndroiu

Întrucât se îngrijesc la fel, cu foarte mici excepții, alcătuirea unei colecții trebuie să plece de la imaginea florilor oferită de distribuitori și să țină cont de criterii speciale, precum talia plantei și perioada de înflorire. Unii sunt scunzi, ideali pentru borduri sau ghivece, alții ating înălțimi de peste doi metri, unii înfloresc în lunile iunie-iulie, alții în august… Trebuie aleși și grupați astfel încât să înflorească eșalonat toată vara și să nu se mascheze unii pe alții. Bulbi se găsesc și primăvara, și toamna. Nu-i lăsa să se usuce, ci plantează-i repede la 15-20 cm adâncime. Excesul de umiditate le face rău, de aceea, dacă este cazul, depune un strat de drenaj din nisip grosier pe fundul gropii de plantare. Cei foarte înalți trebuie ghidați și sprijiniți cu tutori pe măsura lor.

Umbrele verzui ale acestui crin asiatic alb îl recomandă pentru aranjamente deosebite.

 

Articol preluat din revista Casa Lux – aprilie 2018

Text: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply